Велике містечко із модульних будинків зводять у Харківській області

Кілька бригад монтують модульні будинки.

У Старому Салтові з’явиться найбільше модульне містечко на Харківщині.

Тут уже змонтували 26 тимчасових будинків, які передала Харківська військова адміністрація. Їх ставлять у полі, рядами один навпроти іншого. Монтаж триває, адже загалом у громаді планують звести 65 таких тимчасових будівель.

У перший будинок уже заселилися люди. Сім’я з шести чоловік повернулася на рідну землю, очікуючи відбудови свого будинку. 

У тимчасовому модульному містечку будуть мешкати не тільки салтівчани. Тут житимуть співробітники держустанов, забудовники, які приїздять у відрядження для відновлення громади. Умови у будинках є: тут проведено світло, є обігрівачі, розкладні кроваті та ін.

«Будиночки нам надходять по лінії ХОВА, а монтаж маємо робити власним коштом. Робота кипить. Поки що установили понад 20 будинків, а буде 65. Це не тільки щитло, а й, приміром, окремо стоятиме блок, де люди харчуватимуться. Місцеві мешканці потихеньку повертаються, чекають на відновлення», — повідомив KharkovNEWS.info голова Старосалтівської селищної військової адміністрації Антон Палєй.

Кілька бригад монтують будинки. Фото: ХОВА.

Перші будиники завезли до громади ще у березні 2023 року. У них розмістили представників Національної поліції України, поштове та банківське відділення та інші установи, що мають соціальне значення для місцевих мешканців. 

Тепер, сподіваються у громаді, до Старого Салтова почнуть повертатися більше людей, адже встановлення такого тимчасового житла дозволить повернутися тим, кому взагалі немає де жити. За останніми підрахунками, у Старосалтівській громаді проживає близько 3500 людей (до повномасштабної війни було 8000), у Старому Салтові — близько 1500.

Узимку, говорить Антон Палєй, у цих тимчасових будинках навряд чи можна буде жити. У громаді сподіваються, що найближчим часом розпочнеться реконструкція зруйнованих росіянами багатокваритрних будинків: тендери уже відбулися.

Нагадаємо, у Старому Салтові зруйновано майже 90% будівель. Коли селище звільнили, окупанти обстрілювали його з іншого берега водоймища. Колишній голова селища, Едуард Коновалов, підозрюється у співпраці з росіянами, він власну провину не визнає, його справа передана до суду.

Як писав KharkovNEWS.info, наприкінці 2022 року Циркуни отримали 12 каркасних будиночків від районної військової адміністрації. Будинки зроблені із пластику, утеплені, у них може жити родина з чотирьох чоловік.

Джерело

Новости Харькова