Три будинки в Харкові, які хочуть демонтувати, обстежать за пів мільйона гривень

Стільки коштує нова експертиза.

Нова експертиза трьох будинків, які хочуть демонтувати, коштуватиме понад 521 000 гривень.

Управління з будівництва, ремонту та реконструкції департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради підписало три догори з фірмою «Алдена» щодо обстеження технічного стану трьох будинків у центрі Харкова — по Мироносицькій, 32 і 34, та вулиці Свободи, 11/13. Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

«Угоди підписані на обстеження технічного стану об’єкту «Аварійно-відновлювальні роботи (капітальний ремонт) багатоквартирного житлових будинків». Вартість обстеження технічного стану будинку по вулиці Мироносицькій, 32 — 151 тисячі гривень, по вулиці Мироносицькій, 34 — 171,3 тисячі гривень, вулиці Свободи, 11/13 — 199,1 тисячі гривень», — розповіли у Харківському антикорупційному центрі. 

Минулого року ці три будинки обстежили за 105 000 гривень (на кожний прийшлося 35 000 гривень). Експертизу тоді проводила фірма «Фаворит експерт». Однак саме ця експертиза стала підставою для ухвалення рішення щодо демонтажу будинків.

Нагадаємо, 12 травня Харківський антикорупційний центр надіслав запит до департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради, в якому просив надати копії договорів про проведення інструментальних експертиз для обстеження цих трьох будинків. Однак тоді департамент попросив час на надання відповіді. Наразі ХАЦ установив, що угоду щодо цієї експертизи підписали 24 травня, тобто після того, як антикорупційний центр надіслав до міськради запит.

У розпорядженні ХАЦу є угода щодо експертизи по будинку на вулиці Мироносицькій, 32. Згідно з нею, експерти будуть робити попередній огляд будинку, обстежать конструкції будівель і споруд, сходів і перекриття, зроблять інструментальну експертизу матеріалу будівельних конструкцій за допомогою ультразвукового способу, фотозйомку й загальну оцінку технічного стану будинку.

Загалом у травні фірма «Алдена» отримала від управління з будівництва, ремонту та реконструкції департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради 38 підрядів. Аукціонів не проводили. Вартість угод склала три мільйони гривень. Договори стосувалися обстеження будинків.

Як писав KharkovNEWS.info, раніше регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області ухвалила рішення щодо демонтажу будинків по вулиці Свободи 11/13, Мироносицькій, 34 і Мироносицькій, 32. Ці будинки зазнали значних пошкоджень під час ракетних атак у 2022 році.

Однак мешканці цих будинків не згодні з рішенням. Вони знайшли купу помилок і значні порушення в актах обстеження та у висновках експертизи й готові звертатися до прокуратури зі скаргами, якщо їх не почують. У квітні Ігор Терехов пообіцяв, що у разі демонтажу цих будинків усім мешканцям нададуть житло у цьому ж районі.

9 травня мер Харкова Ігор Терехов заявив, що Харківська міська рада замовила проведення другої інструментальної експертизи щодо стану цих трьох будинків. За його словами, експертизу на той час уже проводили, на її проведення потрібно близько 40 днів. Після завершення експертизи будуть опубліковані результати. Її замовили після того, як мешканці трьох будинків звинуватили місто у бажанні знести будинки, які можна відновити.

Джерело

Новости Харькова