Судитимуть жителя Харківської області, який допоміг запустити російське телебачення

Колишнього інженера затримали у січні цього року.

Чоловік допоміг загарбникам запустити російське телебачення та вихваляв Росію в інтерв’ю.

До Чугуївського міського суду Харківської області направили обвинувальний акт щодо 62-річного чоловіка, який під час окупації Куп’янщини добровільно співпрацював із загарбниками. Житель селища Великий Бурлук працював інженером у місцевій телерадіокомпанії. Коли росіяни захопили район, він налагодив трансляцію російських телеканалів.

«У серпні 2022 року чоловік уклав так званий «договор возмездного выполнения работ» з представниками окупаційної адміністрації. Маючи необхідні навички і доступ до обладнання, колаборант організував трансляцію російських телеканалів на території Куп’янщини, де в подальшому транслювався антиукраїнський контент. Чоловік отримав за це плату в російських рублях», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Окрім цього, чоловік давав інтерв’ю російській пропагандистці Мар’яні Наумовій, як показували по «Первому каналу». У цьому інтерв’ю чоловік «перекручував» факти та заперечував збройну агресію Росії. Він підтримував окупантів, називав їх «визволителями» та заявляв про «турботу» Росії про місцевих жителів, коли та видавала «гуманітарку».

Обвинувальний акт щодо чоловіка склали за ч. 3 ст. 436-2 і ч. 6 ст. 111-1 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, вчинене з використанням засобів масової інформації, та колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років тюрми та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без такої. Чоловік знаходиться під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, 62-річного жителя Великого Бурлука, обвинувальний акт щодо якого передали до суду, затримали наприкінці січня цього року. Після деокупації чоловік хотів відсидітися у своїй квартирі, підробляв на ремонтні побутової техніки. Проте правоохоронці встановили його місце перебування та затримали.

Джерело

Новости Харькова