Старовинний маєток у Харкові, який руйнують, належить митрополиту УПЦ Московського патріархату

Дозвільних документів на виконання робіт на місці будівництва не знайшли.

Старовинний маєток на Бурсацькому узвозі, 6, площею 659,8 квадратного метра, руйнують під приводом реконструкції.

Маєтком володіє фірма «Лакі Траст», одним зі співвласників якої є митрополит Харківський та Богодухівський Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій (Олег Легкий). Ще один засновник — брат Онуфрія Яромир Легкий, його близько десяти разів зупиняли за п’яне водіння. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Наприкінці липня очевидці повідомили, що маєток на Бурсацькому узвозі руйнують під приводом реконструкції. Це — будинок Штейфонів, майстрів капелюшної справи. Побудований у 1830-х роках. Будівля не віднесена до пам’яток архітектури, тому не охороняється від виконання будь-яких робіт.

Місце будівництва відвідала депутатка Харківської міської ради Ірина Гончарова. Вона розповіла, що огорожі та інформаційних щитів там немає. Будівельників того дня також не помічено. Люди кажуть, що ті приходять на будівництво, однак рідко. На місці бачили кілька разів й поліцію, яка зупиняла будівництво.

«Це ознака нахалстрою, значить зовсім ніяких дозвільних і проектних документів немає. Всі ми знаємо, як поліція уникає зупиняти незаконні роботи. Для будівництва висотки ділянка не придатна. До будинку літерою П примикає інша будівля, комунальна, там працює районний Зеленбуд, працівники якого і надали мені інфу як депутату. По факту питань більше ніж відповідей. Не відомо навіть, хто регулярно викликає поліцію», — розповіла Ірина Гончарова.

За інформацією ХАЦу, будівля на Бурсацькому узвозі, 6, належить товариству з обмеженою відповідальністю «Лакі Траст». Засновники ТОВ — Олег Легкий (Онуфрій) та його брат Яромир Легкий. Останній обіймав посаду секретаря-референта Харківської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. Яромира Легкого неодноразово ловили під час водіння у стані алкогольного сп’яніння. Відомо про близько десяти таких випадків.

Земля, на якій розташована будівля, орендувалася компанією «Дніпро». Співвласницею компанії є Тамара Цикова, теща Павла Лазаренка. Компанія мала орендувати ділянку до 2020 року, земля повинна використовуватися для експлуатації офісної будівлі. Забороняється самовільна забудова та зміна цільового призначення цієї землі.

Будинок до початку будівельних робіт. Фото: ХАЦБудинок зараз. Фото: «Український Харків»

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові збираються забудувати 10% території Саржиного яру. Замість дерев буде офісний центр.

Джерело

Новости Харькова