Справу засновника волонтерської організації передали до суду

Чоловік заробляв на ухилянтах.

Волонтеру загрожує до дев’яти років ув’язнення.

У Жовтневому райсуді Харкова судитимуть 36-річного жителя селища Буди (Харківський район), який на початку повномасштабної війни заснував благодійний фонд, але замість волонтерської допомоги допомагав ухилянтам тікати за кордон. Слідчі встановили, що обвинувачений шукав чоловіків призовного віку та пропонував їм за 2500 доларів отримати можливість виїжджати за кордон як водії-волонтери. Для цього він вносив дані «клієнтів» до системи «Шлях».

«Оплативши послугу, «клієнти» передавали керівнику волонтерської організації копії особистих документів, після чого він забезпечував внесення їхніх даних до системи. Також обвинувачений надавав «інформаційний супровід» — розповідав про деталі перетину кордону в ході телефонних розмов та під час листування у месенджерах, даючи вказівки та поради», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Затримали керівника волонтерської організації 25 вересня 2023 року у Харкові, коли він отримав гроші за «послугу». Обвинувальний акт сформували за ч. 3 ст. 332 (організація та сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України шляхом надання порад, вказівок, наданням засобів та усуненням перешкод, вчинене з корисливих мотивів) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від семи до дев’яти років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до трьох років з конфіскацією майна.

Як писав KharkovNEWS.info, харківський лікар «малював» мобілізованим неіснуючі діагнози. Офтальмолог заробляв на чоловіках призовного віку, які не хотіли йти до ЗСУ.

Джерело

Новости Харькова