Сапери не встигають: більше 2000 заявок жителів Харківської області не виконані

В області працюють 25 підрозділів із розмінування і дві машини, але цього замало.

Харківщина залишається найбільш небезпечною територією України з точки зору замінування. Спеціалістів і техніки для розмінування не вистачає.

Поки що усі 25 підрозділів працюють над очищенням від боєприпасів і снарядів ліній електропередач, оскільки це завдання номер один. Приступити до розмінування полів поки що можливості немає. Заявки від мешканців сапери намагаються виконувати, але їх тисячі. Люди знаходять протитанкові міни на дахах будинків, міни-пелюстки на подвір’ях.    

«На жаль, ми не в змозі задовольнити навіть цивільних, які повертаються зараз до своїх будинків і споруд. Ми не можемо. Ми фізично не встигаємо. Зранку встали — пішли на ЛЕПи, ЛЕПи, ЛЕПи. Підходить день до кінця, і є година-дві, можемо попутньо заїхати, забрати попутньо 1-2 заявки від цивільного населення. Є багато звернень, бо люди просять приїхати, їм страшно заходити. Кому повезло — до тих приїхали, кому не повезло — не приїхали. У нас зараз 2000 звернень від громадян неопрацьованих», — розказав «Суспільному» сапер Держслужби з надзвичайних ситуацій Ігор Овчарук.

Дуже багато звернень до ДСНС від дачних кооперативів, куди люди хочуть повернутися після зими. Це сотні заявок, які поки що так само нереально виконати. За словами Овчарука, в одному листі може біти 300 підписів від членів кооперативу. Спеціаліст просить почекати і не їхати туди, де ще не було саперів.

Коли підрозділи ДСНС зможуть дістатися того чи іншого населеного пункту, поки що сказати не зможе ніхто: необхідної кількості саперів немає в Укрїні і не було передбачено, навчатися люди також не хочуть через небезпеку професії.

Як писав KharkovNEWS.info, на Харківщині замінована територія, яка дорівнює розміру Ямайки. На розмінування підуть десятки років. 

Джерело

Новости Харькова