Росія уперше застосувала на Харківщині гібридну ракету

Ракета створена на базі авіаційної ракети класу "повітря-поверхня" Х-38.

Через обстріл загинули шестеро людей.

Удень 19 вересня російські окупанти здійснили обстріл Куп’янська гібридною ракетою «Грім-Е1». Вона створена на основі радянської ракети Х-38 і має максимальну дальність ураження 120 кілометрів. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Як зазначив начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов, ракета «Грім-Е1» є рідкісною, й окупанти нечасто обирають її для ударів.

«Такі боєприпаси ворог застосовує вкрай рідко. Це — модифікація ракети Х-38. Ми вже розслідуємо справу за статтею «Порушення законів та звичаїв війни». Зло буде покарано», — повідомив Болвінов.

Використання російськими військами ракет «Грім-Е1» слідчі зафіксували уперше, повідомив «Суспільне Харків» речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко

Зазначимо, «ракето-бомби» — «Гром-1» і «Гром-2» були розроблені у 2015 році. «Гром-1» є керованою ракетою з потужною бойовою частиною (загальна маса складає 520 кілограмів). «Гром-2» належить до плануючої бомби, на місці двигуна в неї розташована ще одна бойова частина вагою 165 кілограмів (загальна вага — 598 кілограмів). Крила «Громів» розкриваються у польоті. Ракети мають реактивний двигун, що підвищує дальність скидання снаряда до 120 кілометрів. Такої позначки вони можуть досягнути, якщо будуть скинуті з максимальної висоти у 12 кілометрів, при цьому швидкість літака має складати 1600 кілометрів на годину. 

Раніше було відомо, що окупанти можуть виготовляти лише декілька ракет Х-38, на базі якої створені «Громи», на місяць. Наприклад, у лютому вони зробили чотири таких ракети.

Нагадаємо, по Куп’янську вдарили 19 вересня близько 13:00. У цей час переправоб рухалася автівка з волонтерами, які евакуювали жителів. Унаслідок удару загинули четверо чоловіків і двоє жінок. Правоохоронці оглянули місце й вилучили уламки ракети. Тіла людей направили на експертизу. Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Джерело

Новости Харькова