Прем’єр-міністру Нідерландів показали понівечений Харків

Марк Рютте і Володимир Зеленський побували біля знищеної будівлі ХОВА.

Володимир Зеленський та Марк Рютте побували у центрі Харкова та в селищі Жуковського.

Першого березня Харків відвідали Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Вони підписали безпекову угоду між Україною та Нідерландами, вшанували пам’ять загиблих через війну дітей, побували біля обстріляних Росією будівель та подивилися метрошколу.

Зокрема, Зеленському і Рютте показали багатоповерхівку по вулиці Академіка Проскури, 9-В, куди росіяни влучили ракетою 23 січня 2024 року. Того дня через обстріл по цьому будинку загинули п’ятеро людей та були поранені — 14. Із-під завалів рятувальники витягли 23- жителів. У будинку зруйнований перший, другий і третій під’їзди, немає газу та частково тепла й холодної води. Загалом через російську атаку 23 січня загинули десятеро людей, було пошкоджено близько 100 житлових будинків. Без домівок залишилися 6000 харків’ян, їх розселили, зокрема у гуртожитках.

Також Президент України та прем’єр-міністр Нідерландів подивилися на багатоповерхівки по вулиці Мироносицькій, по яких окупанти били у березні 2022 року.

Володимир Зеленський та Марк Рютте у другу річницю ракетного удару побували біля будівлі Харківської обласної військової адміністрації (вулиця Сумська). За офіційною інформацією, 1 березня 2022 року тут загинули 44 людини.

Загалом із початку війни у Харкові тією чи іншою мірою зруйновані понад 20 000 об’єктів, половина шкіл. За час повномасштабної війни у Харківській області загинули 87 дітей, у Харкові — 21 дитина. Зеленський і Рютте поклали лампадки та іграшки до пам’ятника загиблим під час війни дітям.

Фото: Офіс президента Фото: Офіс президента

Як писав KharkovNEWS.info, в угоді, яку підписав Зеленський і Рютте, йдеться про те, що Нідерланди нададуть Україні у 2024 році два мільярди євро військової допомоги, а також надаватимуть оборонну допомогу упродовж наступних 10 років. В угоді закладена позиція Нідерландів про необхідність посилити санкції проти Росії та підтримки України щодо вступу у Євросоюз та НАТО.

Джерело

Новости Харькова