Повернення дітей до шкіл у Харкові: про що насправді рішення Ради оборони

Чиновники запевняють, що батьки зможуть обирати, як навчатися їхній дитині — онлайн чи офлайн.

Сьомого липня, на 499-й день повномасштабної війни, Рада оборони Харкова прийняла несподіване рішення щодо скасування заборони на офлайн-навчання в усіх навчальних закладах Харкова та області.

На Раді оборони були присутні голова ХОВА Олег Синєгубов, Харківський міський голова Ігор Терехов, голови військових адміністрацій районів області.

Раніше йшлося про можливе повернення за парти дітей у найбільш віддалених від лінії фронту районах або про змішану форму навчання у Харкові, коли частина уроків проходила б онлайн, а якась частина у приміщеннях шкіл із наявними укриттями.

Що пропонує Рада оборони?

До навчання офлайн у новому навчальному році зможуть повернутися вихованці дитячих садків, учні шкіл усіх форм власності, студенти вишів і коледжів.

«Скасовуємо обмеження щодо обов`язкового офлайн-навчання на території області у всіх закладах освіти», — сказав Олег Синєгубов.

Чи означає це, що всі повернуться до навчання офлайн?

Зовсім ні. Бо рішення щодо форми навчання приймає окремо кожен керівник дитячого садочка, школи або університету. Рішення Ради оборони — це по суті скасування заборони на офлайн-навчання.

«Далі  керівники навчальних закладів будуть приймати рішення щодо форми навчання: онлайн, або офлайн, або змішана форма навчання», — говорить Синєгубов

Рада оборони дозволила розпочати традиційне навчання, але остаточне рішення приймають заклади освіти та органи місцевого самоврядування, які є засновниками цих закладів — дали пояснення у пресслужбі ХОВА.

Кожен директор або ректор прийматиме рішення на основі розуміння готовності у своєму закладі укриття. Воно має відповідати державним нормам.

«При ухваленні рішення обов’язковою умовою відкриття вважати наявність на балансі готової для експлуатації захисної споруди цивільного захисту, що відповідає умовам ДБН (державні будівельні норми)», — пояснив на Раді оборони начальник департаменту освіти і науки ХОВА Олексій Литвинов.

Не виключено, що навчання в районах поновлять виключно в опорних школах — там, де облаштують укриття. 

Чи зможуть батьки відмовитись від офлайну через небезпеку?

Так. У ХОВА запевняють: батькам запропонують написати заяву щодо бажаного формату освіти. Ймовірно, процес буде змішаним: коли частина класу навчається офлайн, а решта вдома онлайн. Або можливо, що офлайн проводитимуть тільки практичні заняття. Це будуть вирішувати на місцях, враховуючи думки батьків.

Такий формат уже «обкатали» в Києві і не тільки, коли зі сховищ вмикали трансляцію для тих дітей, яких не пускали до шкіл або які перебували в інших містах.

Що цьому передувало?

Минулий тиждень пройшов для Харкова спокійно. Кількість тривог не зменшилася, але ракетами С-300 по місту росіяни не били. Натомість в області було навпаки дуже тривожно: 5 липня ворог ударив «Іскандером» по Первомайському, у регіон залітали «шахеди», було багато артилерійських і мінометних обстрілів по Куп`янській, Золочівській, Чугуївській, Ізюмській, Борівській громадах. Уранці, перед засіданням Ради оборони, Олег Синєгубов в ефірі національного марафону згадав школи, укриття в контексті давнього візиту Володимира Зеленського. Саме президент, за словами начальника ХОВА, ставив завдання забезпечити хоча б змішане навчання в області. 

«Ще навесні, коли президент перебував із візитом у Харкові, він ставив завдання розробити таким чином навчальні плани та організувати навчальний процес, у тому числі і відновити укриття, бомбосховища тощо для того, щоб хоча б в опорних навчальних закладах можна було казати не про пряме офлайн навчання, а хоча би змішана форма. І сьогодні ми це питання будемо розглядати на Раді оборони області», — відзначив Синєгубов.

Що говорять у місті

Міська влада поки що не коментувала рішення Ради оборони. Раніше Ігор Терехов неодноразово повторював, що хоче, аби новий навчальний рік для шкіл розпочався хоча б у змішаному форматі. У багатьох школах замовили проектні роботи щодо будівництва укриттів, хоча не всюди. Мови про дитячі садочки, які гіпотетично можуть повернутися до офлайну, ніколи не було.

Що з укриттями

За офіційною статистикою ХОВА, у закладах освіти по всій області 502 укриття, у Харкові найпростіших укриттів в дитячих садах 80 і в школах 131. Їх буде перевіряти спільна комісія ДСНС та ХОВА.

«Якщо брати систему освіти, це відповідно дошкільна, шкільна, фахова, фахова передвища, вища освіта, то у нас потреба по області 525 укриттів, які відповідають відповідним нормам. Тобто не лише це прості бомбосховища, умовно кажучи, підвальні приміщення. Ні, мають бути облаштовані спеціалізовані. Тому ми над цим працюємо. У нас є відповідно чітко плани, разом з органами місцевого самоврядування будемо наразі працювати», — сказав Синєгубов під час марафону.

До війни у Харківській області працювали 715 шкіл. Станом на 2022 рік у Харківській області перебувало 230 000 дітей шкільного віку, виїхали з області 130 000 учнів: в інші області — 64 000 дітей, за кордон — 65 000.

Джерело

Новости Харькова