Первомайський не Добродар. Депутати вдруге провалили перейменування

Депутати не дали місту назву, за яку двічі проголосували мешканці.

Голосів для обрання нової назви місту знову не вистачило.

27 липня на сесії Первомайської міської ради депутати розглянули питання щодо перейменування міста Первомайський. Нову назву, Добродар, підтримали 12 депутатів із 17-ти. Два депутати залишили сесійну залу до голосування. Депутат Віктор Намчук не голосував, Ніна Павленко була проти, Іван Гончаренко утримався.

«Тут наш фронт і тут наша боротьба. Люди двічі проголосували за Добродар. Якщо сьогодні депутати не підтримають цю назву, то підпишемо рішення з тими депутатами, які висловились за перейменування Первомайського та надамо свої пропозиції до обласної ради», — сказав ще до голосування мер Первомайського Микола Бакшеєв.

Однак після цього почали виступати опозиційні депутати, й у залі був безлад, галас та образи. Деякі депутати пішли.

Як писав KharkovNEWS.info, у Первомайському проводили голосування за нову назву міста наприкінці січня 2023 року. Топонімічна комісія відібрала 15 варіантів назв міста, за які могли голосувати мешканці. Після другого туру найбільше голосів набрав Добродар. Однак на сесії депутати провалили голосування.

За два місяці, 29 червня, Микола Бакшеєв знову виніс на голосування питання щодо надання Первомайському назви Добродар. Однак і цього разу голосів не вистачило. У липні у Первомайському почали громадське голосування за нову назву міста. Найбільше голосів віддали назві Добродар.

Аби перейменувати Первомайський на Добродар, необхідно, щоб місцева рада ухвалила відповідне звернення до Верховної Ради, тоді остаточне рішення мають ухвалити парламентарі. Тепер, коли цього двічі не відбулося, парламентарі самостійно приййматимуть рішення.

Як писав KharkovNEWS.info, Первомайський — одне з найбільших в Харківській області міст, де проживає майже 30 тисяч людей. Свою назву воно отримало лише в 1952 році на честь однойменного колгоспу, а до цього називалось Лихачеве — на честь поміщика, що володів землями, на яких  побудували залізничну станцію. Назва міста — очевидно радянська, тому перша спроба декомунізації відбулася ще в 2016 році. Але тоді ініціативу міського голови не підтримали місцеві депутати, а в законодавстві не було чіткої вимоги змінювати топоніми, що пов’язані зі святом Першого травня. Але зараз така вимога є.

Джерело

Новости Харькова