Перша леді просить Катар долучитися до відбудови лікарні на Харківщині

Фундація Олени Зеленської шукає донорів для Ізюму.

На відновлення операційних в Ізюмській лікарні уже є 600 000 доларів.

31 липня перша леді України Олена Зеленська зустрілася з прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Катару, шейхом Мухаммадом бін Абдулрахманом Аль Тані. Катарський високопосадовець уперше з початку повномасштабного вторгнення відвідав Україну. Під час зустрічі Олена Зеленська розповіла про пріоритетні проєкти своєї фундації. Вони стосуються будівництва укриттів у школах України та відбудови лікарні в Ізюмі на Харківщині. Перша леді попросила про допомогу.

«Будемо вдячні, якщо, крім будівництва укриттів, Катар долучиться до ще одного нагального проєкту фундації — відбудови Ізюмської лікарні. Щоб зруйнований і розкрадений окупантами заклад знову міг повноцінно допомагати 100 тисячам місцевих жителів, ми вже виділили 600 тис. дол. на відновлення чотирьох операційних. Але шукаємо донорів для задоволення решти потреб закладу», — сказала Зеленська.

За словами першої леді, в Україні кожна четверта школа не придатна для навчання, оскільки не має укриттів. Тому будівництво сховищ є одним із пріоритетних.

«Ми виділили на нього 500 тис. дол. США та разом із партнерами з Київської школи економіки почали співпрацю з першими закладами. Але шкіл, які потребують укриттів, в країні 3594 із понад 13 тисяч. Тож нам потрібна вся можлива допомога для безпечного початку навчального року. Запропонувала співпрацю в цьому напрямі особливому гостю — Прем’єр-міністру, міністру закордонних справ Держави Катар Мухаммаду бін Абдулрахману Аль Тані. Це перший катарський очільник уряду, який відвідує Україну з часу встановлення дипломатичних відносин між нашими державами в 1993 році», — розповіла Зеленська.

Катар уже допомагав Україні на загальну суму п’ять мільйонів доларів, ці гроші спрямували Міністерству охорони здоров’я України.

Фото: Олена Зеленська

Нагадаємо, російські окупанти зруйнували лікарню в Ізюмі та знищили комп’ютерний томограф. Із нього витягли системні плати та інші деталі.

Як писав KharkovNEWS.info, у грудні 2022 року перша леді України Олена Зеленська на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі розповіла про лікарню в місті Ізюм, яка постраждала через окупантів, та закликала допомогти відновити її. Це — опорна лікарня для кількох районів області, у якій щорічно лікувалися майже 150 000 людей.

У квітні 2023 року департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації уклав угоду з Інститутом «Харківпроект» щодо розробки проєктної документації з реконструкції Ізюмської лікарні Піщанської Богоматері. Вартість угоди склала  4 320 000 гривень. Проєкт мав бути готовим до 7 червня 2023 року.

За інформацією голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, попередньо, для відбудови Ізюмської центральної міської лікарні необхідно 30 мільйонів євро. За ці гроші можна буде відремонтувати будівлю та закупити обладнання, яке знищили окупанти.

Джерело

Новости Харькова