Пенсії, тарифи та податки на пальне. Що зміниться у Харкові та Україні від 1 липня

Деяким пенсіонерам підвищать виплати, а у платіжках за світло будуть вказані більші суми.

Від 1 липня певним категоріям проіндексують пенсії. Водночас споживачам доведеться більше платити за світло, прогнозують також зростання цін на пальне. Тим часом в абітурієнтів починається вступна кампанія, а Укрпошта працюватиме довше. 

Підвищення пенсій

В Україні з 1 липня 2023 року заплановано чергове щорічне підвищення пенсій. Третя та остання за рік індексація виплат стосується тих, хто вийшов на відпочинок за спеціальним законом. До них належать колишні:

  • держслужбовці;
  • народні депутати;
  • науковці;
  • працівники місцевих органів самоврядування.

Виплати збільшать на 19,7%, сума вираховується індивідуально, в залежності від розміру пенсії. Підвищення може коливатися від 100 до 1 000 гривень. Під індексацію підлягають виплати, призначені до 31 грудня 2022 року.

Тарифи на світло для бізнесу та ціни на пальне

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) переглянула для бізнесу граничні ціни на світло. Відтак нові тарифи почнуть діяти з 1 липня 2023 року.

Підвищення максимальних тарифів становитиме 40 – 80% залежно від часу доби.

Ціни на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку:

  • для годин мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00) – 3 000 гривень за мегават-годину (раніше  2 000 гривень за мегават-годину);
  • для «середніх» годин з 07:00 до 19:00 – 5 600 гривень (раніше 4 000 гривень);
  • для годин максимального навантаження (з 19:00 до 23:00) – 7 200 гривень.
  • Відтак мінімальна гранична ціна – 10 гривень за мегават-годину.

Додамо, що у ціну за тариф на світло для бізнесу входить крім ринкової ціни, ще й тарифи операторів системи передачі розподілу. Тож кінцевий тариф може бути ще більшим і відрізнятися залежно від регіону країни.

Світло для споживачів

Тарифи на електроенергію для пересічних споживачів підвищили ще у червні. Тепер діє єдиний тариф, який становить 2,64 гривні за кіловат. Відтак у липні очікується, що сума у платіжці може бути орієнтовно на 250 гривень більшою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зростуть тарифи на електроенергію

Крім цього, зросла ще й вартість розподілу електроенергії – на 25 – 50%. В АТ «Харківобленерго» тариф підвищено на 30%. На період з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року (включно) він становитиме:

  • 1 клас напруги – 407,20 грн/МВт*год (без ПДВ)
  • 2 клас напруги – 1682,80 грн/МВт*год (без ПДВ)

Ціни на бензин та дизпаливо 

З 1 липня для українців можуть повернути ПДВ 20% та довоєнні акцизи на пальне. 

Після скасування з 1 липня пільг на моторне паливо, ціни на бензин і дизпаливо в Україні підвищаться протягом місяця в Україні на 3-8 грн/л, — пише Економічна правда. На думку директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, до кінця липня українці відчують наслідки. На 11 грн/л зросте податкове навантаження на бензин, на 8 грн/л — на дизпаливо, на 3 грн/л — на скраплений газ.

Нагадаємо, що у середині березня 2022 року Рада ухвалила закон згідно з яким, тимчасово, на період дії воєнного стану, на паливо встановлювали нульовий акциз і ПДВ у 7% замість 20%. 21 вересня 2022 року Рада ухвалила законопроєкт №7668-д, згідно з яким з 1 липня 2023 року рівень податків на пальне повертається на довоєнний рівень: ПДВ — до 20%, акциз на бензин — до 213 евро, на дизпаливо — до 140 евро за 1000 л.

Зміна постачальника газу

З 01 липня 2023 року АТ «Харківгаз» не надаватиме послуг з розподілу (доставки) газу споживачам  Харківської області.

Відтепер послуги з забезпечення стабільної і безаварійної доставки газу споживачам та обслуговування газових мереж надаватимуться національним оператором ТОВ «Газорозподільні мережі України», в особі Харківської філії Газмереж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скасування ліцензії «Харківгазу»: як жителям Харківщини платити за розподіл газу

За даними компанії, у зону відповідальності новоутвореної Харківської філії «Газмережі» ввійдуть населені пункти Богодухівського, Ізюмського, Красноградського, Куп’янського, Лозівського, Чугуївського та Харківського районів Харківської області.

«Доступні ліки» за електронними рецептами

З 1 липня лікарські засоби, що входять до програми «Доступні ліки», відпускатимуть лише за електронним рецептом. Паперовий рецепт в рамках програми «Доступні ліки» продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з 1 липня скасовують карантин

Водночас у Держлікслужбі наголосили, що на всій території України на прохання пацієнта лікар зможе додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт. Про це повідомляє Держлікслужба.

Вступна кампанія

Також з 1 липня почалася вступна кампанія. Абітурієнти мають зареєструвати свої електронні кабінети та завантажити туди необхідні документи. Прийом заяв і документів почнеться 19 липня, а закінчиться 31 липня о 18:00.

Вступники можуть реєструвати електронний кабінет на сайті ЄДЕБО.  Через нього можна подати електронну заяву на вступ.

Якщо не вдається зареєструвати особистий електронний кабінет, можна подати паперову заяву у випадку:

  • ви іноземець чи не маєте громадянства (крім осіб із посвідкою про постійне проживання в Україні);
  • маєте іноземний документ про освіту;
  • документ про раніше здобуту освіту виданий до 2000 року (у форматі паперової книжки, білого або рожевого кольору, розміром 20,1х14,4 см);
  • подаєте заяву на вступ до встановлених Порядком прийому строків;
  • не можете зареєструвати електронний кабінет з інших причин, які приймальна комісія ЗВО підтвердила довідкою.  

Укрпошта працюватиме довше і на вихідних

Національний поштовий оператор Укрпошта з 1 липня запускає стандартний графік роботи відділень, який був порушений від початку повномасштабного вторгнення. Відтепер більшість відділень поштового зв’язку працюватимуть максимально можливий час та будуть відкриті у вихідні.

Відділення, розташовані у торгових центрах та на територіях ринків, будуть відкриті для клієнтів згідно з графіком роботи конкретного торговельного центру або ринку. Також Укрпошта поступово перегляне графіки робіт сільських стаціонарних відділень. Якщо раніше вони працювали 2-3 дні на тиждень, відтепер будуть відкриті протягом 5 днів. 

Перед відвідуванням поштового відділення, Укрпошта радить перевірити оновлений графік роботи відділень на сайті, у додатку Укрпошти, в чат-боті або в контакт-центрі за номером 0 800 300 545

Джерело

Новости Харькова