Олег Синєнгубов розповів, які кладовища будуть закриті на Великдень у Харківській області

Рада оборони Харківщини прийняла рішення щодо заборони відвідування деяких місць поховання.

У Харківській області працюють більше 20 підрозділів із розмінування, але цього замало, аби почати масштабне гуманітарне розмінування потенційно небезпечних територій. 

Тому Рада оборони Харківської області прийняла рішення щодо обмеження відвідування кладовищ. Мова йде про ті райони і населені пункти, де йшли бойові дії, які були тимчасово окуповані. Це 447 населених пунктів на сході, півночіі північному сході Харківської області. За інформацією ХОВА, мінімум половина території Харківської області вважається потенційно небезпечною. Імовірно заміновані 1,2 мільйона гектарів.

«Вживаємо всіх необхідних заходів для посилення розмінування, ми доповідали президенту. До нас доправлені додаткові загони, але їх не вистачає, щоб приступити до масштабного гуманітарного розмінування. Нами прийнято рішення щодо правил поведінки на Великодні свята. Відвідування місць поховань в тих місцях, де були активні бойові дії і тимчасова окупація, буде заборонено. Ми не можемо забезпечити безпеку людям. Ці місця будуть визначати районниіх військові адміністрацій разом з ДСНС і місцевою владою. У планах — розмінування цих територій. Відвідування цих місць буде заборонено», — повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

У кожній громаді має бути прийняте рішення про відвідування чи заборону ходити на кладовища. Тільки після розмінування заборона на відвідування цих кладовищ може бути знята. У Харківській області 786 кладовищ. У Нацполіції просять не ходити на потенційно небезпечні, адже поставити на кожне місце поховання поліцейського неможливо.

Поки що приступити до розмінування кладовищ не можна: загони саперів розміновують лінії електропередач на деокупованих територіях, щоб дати світло ще 15 000 абонентів. Також у планах обстеження 10 тисяч кілометрів ЛЕП, більше 300 км доріг місцевого значення і лісосмуг.

Нагадаємо, точно буде заборонене відвідування кладовища №17, яке ще не починали розміновувати.

Джерело

Новости Харькова