Нафтопродуктів у 95 разів більше за норму: наслідки пожежі на нафтобазі у Харкові

Такий результат отримали під час дослідження проби води з Немишлі.

Співробітники Державної екологічної інспекції у Харківській області відібрали проби води з річок Немишля, Лопань, Уди та Харків.

Концентрація нафтопродуктів у Немишлі виявилася у 95 разів вищою за норму, в інших трьох річках — у 7-8 разів. Перевищення норми пов’язане із витоком палива після російського обстрілу по Немишлянському району. Наразі нафтопродукти поки не опинилися у річці Сіверський Донець. Сорбенти і пластикові огородження для блокування нафтових плям надають Харківщині Одеса, Дніпро та Полтава. Про це пише «Суспільне» з посиланням на виконувачку обов’язків начальниці Держекоінспекції у Харківській області Ольгу Кузнецову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків’ян просять рятувати тварин, які отруїлися через витік палива

«Ми намагаємося зараз вжити заходів, щоб якось ліквідувати напрямок плям нафтопродуктів, щоб вони не потрапили до питних водозаборів Луганщини та Донеччини. Підвезуть сорбенти, які будуть всотувати ці нафтопродукти. Там є бактерії, які будуть поглинати їх, плями «поїдати», і нічого не залишиться. Якщо ці сорбенти не розкладатимуться, то ми будемо їх відловлювати і відправляти на утилізацію. Допомагає вся Україна», — розповіла Ольга Кузнецова.

За її словами, через удар по нафтобазі забруднена площа близько 780 000 квадратних метрів поверхні води (станом на 13 лютого). Сума збитків поки не підрахована, однак уже зрозуміло, що вона буде великою. Харків’ян і підприємства просять не брати річкову воду там, де є забруднення нафтою, поки її повністю не очистять.

«Ані в питних цілях, ані для технічного використання це не можна робити. Нафтопродукти будуть шкодити і ґрунту, і рослинності, якщо, наприклад, потраплять на город. Підприємства, які використовують річкову воду для охолоджень, наприклад, ТЕЦ, то з ладу можуть вийти багато механізмів», — пояснила Кузнецова.

Загибелі риби у річках, що забруднені нафтою, поки не фіксують.

Як писав KharkovNEWS.info, для того, щоб зупинити поширення річками нафтопродуктів, які витекли з нафтобази через російський удар по Немишлянському району, будуть блокувати водний потік і застосовувати хімічні засоби по всій забрудненій поверхні.

Джерело

Новости Харькова