На Харківщині оголосили обов’язкову евакуацію: перелік населених пунктів

Напередодні область ухвалила рішення щодо евакуації із 53 населених пунктів району.

Рішення щодо обов’язкової евакуації стосується Куп’янського району. Поки що примусової евакуації не буде.

У Куп’янському районі оголосили обов’язкову евакуацію. Рішення стосується тих населених пунктів, які знаходяться близько до зони бойових дій. Це — лівий берег Куп’янської міської громади, Кіндрашівська, Дворічанська, Курилівська і Петропавлівська сільські громади. Відповідне розпорядження підписав 9 серпня тимчасово виконуючий обов’язки начальника Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

«Оголосити на деокупованих територіях населених пунктів, наближених до зони бойових дій Дворічанської селищної, Петропавлівської сільської, частково на територіях Кіндрашівської сільської, Курилівської сільської та Куп’янської міської територіальних громад проведення обов’язкової евакуації населення у безпечні регіони України», — сказано у розпорядженні.

Начальникам військових адміністрації доручили діяти згідно із затвердженими планами евакуації населення громад. Як повідомив KharkovNEWS.info директор департаменту цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації Іван Сокол, до сьогоднішнього дня евакуація у цих селах була, але не обов’язкова.

«Евакуація профілактична у цих населених пунктах триває», — сказав Сокол.

Скрин: рзпорядження.Скрин: розпорядження.

Як пояснив начальник Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін, поки евакуація оголошена обов’язковою, а не примусовою, мешканці можуть відмовитися від неї.

«Це не примусова, а саме обов’язкова евакуація — люди можуть відмовитися від неї офіційно, якщо це буде вже примусова евакуація, то тоді там вже механізму відмови немає. Якщо люди відмовлятимуться, вони мають офіційно написати лист-відмову, це не просто на словах, це робота з кожним. І вчора ця робота вже почалася. Зараз будемо намагатися якомога більше людей вивезти, вмовити тих, які живуть ближче до лінії фронту, там дуже небезпечно», — сказав «Суспільному» Андрій Беседін.

На території Куп’янської міської територіальної громади обов’язкова евакуація оголошена для мешканців міста Куп’янськ Заоскілля (лівий берег річки Оскіл), смт Ківшарівка і міста Куп’янськ — Вузловий.

Нагадаємо, 9 серпня на нараді у Харківській обласній військовій адміністрації ухвалили рішення щодо проведення обов’язкової евакуації із 53 населених пунктів Куп’янського району. Жителям потрібно виїхати у безпечні місця, оскільки зараз обстановка на Куп’янському напрямку загострилася.

Евакуювати необхідно понад 11 000 жителів, примусово потрібно вивезти у безпечні місця 600 дітей. Усім евакуйованим обіцяють надати необхідну допомогу та забезпечити тимчасовим прихистком.

«Ворог посилив обстріли прикордонних населених пунктів і тих, які наближені до лінії  фронту, та продовжує терор місцевого населення, в тому числі авіаударами. Наша мета — збереження життів нашого цивільного населення, тому ця евакуація проводиться профілактично», — зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

У ХОВА залишили номери телефонів для жителів, які хочуть евакуюватися: +38(050) 789 01 24 та +38(063) 789 64 74. Також можна звертатися за номерами:

  • єдиний колцентр: +380507890124 і +380637896474 (з 9:00 до 22:00);
  • ГО «Я Врятований»: +380634406920;
  • гаряча лінія «Червоний хрест»: 0800332402, +380732402402, +380673832402 (понеділок — п’ятниця з 10:00 до 17:00);
  • гаряча лінія Куп’янської МВА для мешканців громади: +380989412300 (щоденно з 9:00 до 16:00).

Як писав KharkovNEWS.info, станом на 1 серпня у Куп’янській громаді залишалося більше ніж 12 500 жителів, у тому числі 546 дітей. Ворог знаходиться від Куп’янська на відстані 8-9 кілометрів, тому громада постійно відчуває його присутність.

Джерело

Новости Харькова