Кузня чемпіонів. У Харкові працює програма безкоштовної реабілітації поранених військових

Ветеранам на протезах необхідні регулярні заняття фізкультурою.

Ветерани Збройних сил, що втратили кінцівки або отримали важкі поранення, можуть безкоштовно пройти реабілітацію в Харкові. Вона розрахована не лише на фізичне, а й на психологічне відновлення.

Сотні бійців під час війни втратили руки або ноги і заново вчаться жити з протезами. Таким людям набагато більше, ніж усім іншим, необхідна фізкультура, адже їм не можна різко втрачати чи набирати вагу і необхідно постійно зміцнювати м’язи. Благодійний фонд «Громадянин» запустив програму реабілітації для поранених ветеранів.

І медична, і психологічна допомога

Боєць добровольчого підрозділу «Фрайкор» Дмитро (позивний «Механік») втратив ногу  ще до повномасштабної війни внаслідок нещасного випадку, але це не завадило йому добровільно стати на захист країни. Навантаження негативно позначились на здоров’ї бійця, тому вже два тижні «Механік» займається в тренажерному залі разом з реабілітологом. З 19 червня до нього приєдналися ще два ветерани.

Перш ніж розпочати заняття на тренажерах, учасники програми проходять довгі обстеження. Починається все з первинного скринінгу, який проводить психолог. Далі — консультації  лікаря-травматолога, ортопеда, за необхідністю — кардіолога. Залежно від висновка цих фахівців починається робота з реабілітологами. Програма тренувань для кожного учасника індивідуальна: людині з двома протезами не можна давати те саме навантаження, що з одним протезом. У середньому курс реабілітації розрахований на два місяці, але, в залежності від фізичного стану, може тривати довше.

Реабілітація починається після кількох консультацій з медиками. Фото: «АрміяІнформ»

«Для людей, що втратили кінцівки, спорт дуже важливий, бо допомагає тримати фізичну форму. Їм не можна ні схуднути, ні поправитись, бо це впливає на те, як кріпитиметься протез. Крім того, спорт — це спілкування і мотивація», — розповіла KharkovNEWS.info віцепрезидентка благодійного фонду «Громадянин» Олена Шмідт.

Ветерани займаються в медично-оздоровчому центрі FORTIS, де є спеціалісти, що мають досвід роботи зі спортивними, професійними, а з початком повномасштабної війни — і з бойовими травмами. У фонді «Громадянин» планують організувати тренування для 20 учасників на місяць, більше не зможе прийняти медично-оздоровчий центр. Програму планують розширяти, але потрібні партнери — реабілітаційні центри, де ветерани могли б займатися, а також фінансова підтримка. У майбутньому ініціатори програми планують на базі оздоровчого центру готувати спортсменів для “Ігор Героїв”.

«Обов’язково потрібно розминати хребет»

Про важливість фізкультури для поранених бійців на власному досвіді знає Роман Кашпур, колись —доброволець АТО, зараз — спортсмен-марафонець. Ще у 2019 році Роман втратив частину ноги під Мар’їнкою, але завдяки фізкультурі і спорту зміг стати взірцем для багатьох українців. Кашпур був дуже активним і до поранення, а на постійні зайняття спортом його мотивував співзасновник проєкту «Ігри героїв» Олександр Гончаров.

«Вдячний йому, що він знаходить час відвідувати реабілітаційні центри і пропонувати хлопцям відвідати «Ігри Героїв». Коли ми з ним познайомились, я був ще взагалі без протеза, тому сказав; «Я не проти займатися, але дайте хоч стану на протез, бо мені ноги не кожен день одриває, і я не розумію, як тепер». Через 9 місяців після того я вже був на протезі, ми повернулися до цієї розмови», — згадує Роман.

Роман Кашпур (у центрі) після поранення став активним спортсменом. Фото зі сторінки Р. Кашпура у Facebook

Ветеран каже, що важливо займатися з тренером-реабілітологом, бо самостійні вправи з неправильною технікою можуть зашкодити м’язам, як це було з ним самим на початку його спортивної кар’єри. Зараз Роман Кашпур рухає літаки, бігає марафони та мотивує інших поранених бійців займатися хоча б фізкультурою, якщо не спортом.

«Легка фізкультура — розминки, розтяжки — обов’язково має бути, щоб м’язи не застоювались, не було спазмів. Обов’язково потрібно розминати хребет, бо якщо немає ноги, а замість неї — протез, хребет отримує інше навантаження, тому його потрібно зміцнювати», — радить спортсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як військові проходять психологічне розвантаження на стайні біля Харкова

А ще спорт і фізкультура — гарний спосіб позбутися психологічних проблем, які часто переслідують ветеранів, що втратили кінцівки. Під час занять виділяються ендорфіни, які допомагають вгамувати агресію та бути в доброму настрої.

Щоб записатися на програму реабілітації, необхідно зателефонувати у Фонд «Громадянин» або написати на e-mail:

+38(098) 42-67-070

[email protected]

 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова