Компенсація буде нескоро. У Харківській області комісії обстежують пошкоджене житло

У громадах не встигають реагувати на заявки.

У Київській та Донецькій областях вже виплачують гроші на ремонт житла за програмою «єВідновлення», тим часом у громадах Харківської області тільки почали опрацьовувати перші заявки. Робота йде повільно, бо не вистачає спеціалістів.

Процес опрацювання усіх заявок від людей, чиє майно пошкодили російські обстріли, може зайняти роки. До такого висновку приходять в органах місцевого самоврядування. Процес обробки заявок лише почався і вже натикається на безліч перепон, таких як брак спеціалістів та часу. 

30 днів замало

Програма «єВідновлення» стартувала 10 травня. Через застосунок «Дія» заявку на компенсацію пошкодженого майна можуть подати люди, оселі яких постраждали внаслідок війни. Але йдеться лише про відносно невеликі руйнування, наприклад, вибиті вікна та двері. Максимальна сума компенсації не може перевищувати 200 000 гривень.

Опрацьовують заявки на місцях комісії, які складаються з членів виконкомів. У більшості таких громад ці комісії були створені в останню декаду травня, тобто працюють менше місяця. У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України порахували, що в Харківській області із заявками працюють дуже повільно. Наприклад, у Харкові ще не розглянули 3 168 заявок, в Ізюмі — 538, у Дергачах — 423. 

«Закликаємо органи місцевого самоврядування, які не розпочали роботу з розгляду заяв на отримання компенсацій для відновлення житла, прискорити запуск їх роботи. Від цього залежить те, чи українці зможуть в найкоротші строки отримати допомогу для підготовки власного житла до осінньо-зимових холодів», — радять у Міністерстві.

У громадах, де робота ведеться, заперечують — за процедурою, визначеною Міністерством, швидко не буде. Не вистачає часу, аби обробити всі заявки, немає робочих рук. Особливо це стосується тих громад, де руйнування величезні. Наприклад, в Ізюмі лише пошкоджених приватних будинків — більше 4 000. Потрібно визначити, які з них потребують капітального ремонту, які поточного.

В Ізюмі встигли обстежити лише кілька заяв. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«У комісії не вистачало спеціалістів з оцінки майна, зараз вже її доукомплектували. Були також складнощі з доступом до Реєстру нерухомого майна, але їх теж вирішили. Через це все опрацювали поки дуже мало заявок — лише десяток», — розповів KharkovNEWS.info начальник Ізюмської військової адміністрації Валерій Марченко.

У сусідньому місті Барвінкове справа йде трішки швидше — тут вже обробили близько 20 заявок з 55, по 9 з них вже відбулися засідання, для семи заявників схвалили отримання компенсації, двом відмовили — в одному випадку житло повністю зруйноване та відновленню не підлягає, в іншому — заявник неправильно заповнив документ. У міьскраді кажуть, що процедура передбачає надто великий обсяг роботи, на яку відведено лише 30 календарних днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 6000 мешканців Харківщини подали заявки на відновлення житла

«Потрібно хоча б 30 робочих днів, було б трошки легше. Кожну заяву треба опрацювати, оглянути об’єкт на предмет ремонтних робіт, все обміряти, сфотографувати, перенести в електронний вигляд, сформувати висновок, розглянути на комісії, оформити протоколи. Ми приходимо на роботу о шостій ранку. Немає фахівців. У нас є один архітектор і то добре, бо людина з Києва на пенсію сюди переїхала. Їх просто немає, вони всі задіяні у великих містах, де їм платять за таку роботу», — розповіла про специфіку роботи заступниця міського голови Барвінкового Наталія Рижова.

У місті чекають ще більшого валу роботи після того, як заяви дозволять подавати не лише через «Дію», а й через ЦНАП. У громаді — понад 1000 домівок, які були пошкоджені.

Надто близько до лінії фронту

На думку спеціалістів, у Кабміні могли б полегшити роботу комісіям, якби внесли в програму «єВідновлення» деякі правки. Наприклад, зобов’язали заявників самостійно надавати довідку про наявність пільг або судимості — зараз членам комісій потрібно витрачати час, аби затребувати ці документи у відповідних інстанцій.

До програми нещодавно дійсно внесли зміни, але не ті, про які просять на місцях. У зв’язку з прийняттям Кабінетом міністрів України постанови №565 до комісій, які обстежують житло, тепер обов’язково треба включати громадських діячів.

«На вимогу Світового банку в комісіях повинні бути представники громадськості або антикорупційники. У нас комісія була створена ще 25 травня, а тепер ми її переформатуємо відповідно до нових вимог. На жаль, наші громадські організації, які працювали в громаді, повиїжджали та волонтерять на інших територіях, але в нас є просто активні люди, які займалися розподілом гуманітарної допомоги — голови вуличних та квартальних комітетів. Вони можуть увійти до складу цих комісій», — повідомила KharkovNEWS.info начальниця відділу ЖКГ Борівської селищної ради Олена Клименко.

Як подати заяву на компенсацію. Інструкція 

Зараз представникам виконкому в роботі допомагає те, що іще з жовтня 2022 року в громаді працювала комісія з обстеження пошкоджених будинків, 400 актів обстеження вже є. З іншого боку, заявок від жителів поки мало.

«У багатьох людей немає смартфонів і немає “Дії”. До того ж, кошти може отримати тільки власник, а об’єкт має бути в Реєстрі речових прав. Ніхто раніше не думав про те, що це майно там повинне бути, тому тільки зараз люди проходять процес реєстрації в Реєстрі», — каже Олена Клименко.

В Ізюмському районі вважають, що процес отримання компенсацій за пошкоджене майно може затягнутись на роки. Зараз громади лише на початку шляху — за комісіями, які обстежують житло із незначними пошкодженнями, будуть створені комісії, що фіксуватимуть великі руйнування та повне знищення майна, про них ще навіть мова не йде. Сподівань на приватних інвесторів, що допоможуть із ремонтом, тут теж мало. Борова знаходиться лише за 40 кілометрів від окупованого Сватового, Барвінкове — за 70 км від Бахмуту — тому благодійники не поспішають вкладати кошти у відновлення.

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова