«Турбоатом» лишається в Харкові. Чому підприємство відкриває філії на заході країни?

Компанія "Українські енергетичні машини" має проблеми з логістикою.

Чутки про те, що підприємство «Українські енергетичні машини», більш відоме за старою назвою  «Турбоатом», переносить виробництво на захід України, не відповідають дійсності. Проте філії компанії все ж з’являться у трьох  областях на Заході України. 

Один із найстаріших заводів міста не припинятиме роботу в Харкові. Однак через проблеми з електроенергією та логістичні труднощі створює свої представництва у трьох областях, що межують із західним кордоном України.

В усьому винні польські фермери

Днями в анонімних Telegram-каналах Харкова з’явилося повідомлення про те, буцімто підприємство «Українські енергетичні машини» — колишній «Турбоатом» — перевозить виробничі потужності на захід, подалі від  ворожих  обстрілів.

У цьому повідомленні автори посилаються на відповідну статтю у виданні Liga, а вони, у свою чергу, на відповідне рішення акціонерів. Про що ж ідеться насправді?

18 квітня на сайті «Українських енергетичних машин» з’явилось повідомлення про утворення трьох філій підприємства у Львівській, Закарпатській та Черкаській областях. Про закриття харківського виробництва наразі не йдеться — розповіли в компанії. У західних філіях виготовлятимуть певне обладнання, яке експортується для польських замовників. 

«Це не буде завтра. Поки що про будівництво не йдеться. Ці підприємства створюються для того, аби вирішити певні логістичні проблеми, з якими ми зіткнулися на кордоні через протести польських фермерів, що трохи ускладнює логістику. У нас є замовники в Польщі, філії потрібні, щоб покращити доставку», — розповів KharkovNEWS.info речник «Українських енергетичних систем» Андрій Криворучко.

У березні цього року до проблем на кордоні додалися ще й блекаути. Але зараз, за словами Андрія Криворучка, усі цехи заживлені — нормальну роботу вдалося відновити.  

«Зараз все спокійно, працюємо на повну потужність. Заробітні плати та аванси виплачуємо згідно з колективним договором, ніяких затримок немає», — каже речник компанії.

Довідка KharkovNEWS.info

У 2021 році рішенням Кабміну до «Турбоатому» приєднали іще один харківський завод-гігант «Електроважмаш». Нове підприємство під назвою «Українські енергетичні машини» працює з грудня 2021 року. Зараз це єдиний в Україні виробник турбінного обладнання для гідро-, теплових та атомних електростанцій. Завдяки потужностям колишнього «Електроважмашу» компанія випускає електродвигуни для залізничного та міського транспорту. На сьогодні «Укренергомашини» має контракти на електродвигуни для польських компаній, а також обладнання для «Укргідроенерго» та «Укрзалізниці». 

Підприємства-дублікати

«Укренергомашини» — не єдина харківська кампанія, що вирішила підстрахуватися та створити філії у віддалених від російського кордону областях. Раніше так само зробили «Кулиничі». Ще у серпні 2022 року у селі Оброшине Львівського району почалося будівництво хлібопекарського комплексу. Зараз роботи вже на фінальній стадії. Передбачається, що там працюватимуть 2,5 тисячі чоловік, зокрема 500 працівників компанії «Кулиничі» з Харківської області, які переїхали на Галичину. У той же час і з Харківщини виробник хліба не пішов.

Ще одна компанія, що працює у сфері легкої промисловості, — «Твої координати» — теж має «страхову» філію у Рівному. За словами власниці підприємства Тетяни Власової, аби не допомога рівненського підприємства, то харківська філія вже б закрилася через те, що замовники часто відмовляються від контракту, коли чують, що виробництво буде в Харкові.

Що стосується акціонерного товариства «Укренергомашини», то ще влітку 2022 року керівництво компанії планувало створити філії у Львові або в Ужгороді. Таке питання двічі виносилося на позачергові збори акціонерів компанії, але тоді вони за це не проголосували.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова