Колишній кандидат у мери Харкова отримав підозру від СБУ

Підозра оголошена заочно.

Олександр Кондрусик виїхав у Росію у 2022 році.

20 жовтня слідчий управління Служби безпеки у Харківській області заочно оголосив підозру колишньому кандидату у мери Харкова та блогеру під псевдонімом «Саша Псих» Олександру Кондрусику. Його підозрюють у виправдовуванні збройної агресії Росії проти України та поширенні комуністичної символіки. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Офіс генерального прокурора.

Кондрусик народився 4 червня 1969 року у Полтаві. Одружений. Зареєстрований у Харкові. Згідно із текстом підозри, Кондрусик залишив Харків навесні минулого року. Він поїхав у Росію. Слідчі встановили, що чоловік неодноразово розповсюджував на своїй сторінці у Facebook комуністичну символіку, виправдовував та заперечував збройну агресію Росії, а також окупацію росіянами українських територій, вихваляв російських військових.

«Серед російських тез, які просував та продовжує просувати Кондрусик — «Україна обстрілює сама себе, зокрема і Харків», «харків’яни чекають на те, що в місто зайде російська армія», «Польща збирається собі забрати Західну Україну» та інші», — розповіли у ХАЦі.

Підозру Кондрусику сформували за:

  • частинами 1, 2 ст. 436-1 (виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації) Кримінального кодексу України;
  • ч. 2 ст. 436-2 (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році),
  • ст. 436 (пропаганда війни).

Скрін: ХАЦ

Нагадаємо, у 2021 році Кондрусик хотів балотуватися у мери Харкова. У соцмережах він писав, що є «першим нетехнічним кандидатом». Він вніс заставу у 28 000 гривень, його офіційно зареєстрували кандидатом на посаду міського голови Харкова. Проте згодом Кондрусик написав заяву про відмову від участі у виборах. Потім він став довіреною особою кандидата у мери Харкова Віктора Величкова.

Кондрусик у своїх блогах відстоював проросійські погляди та відповідні пропагандистські стереотипи, симпатизував куму Путіна Медведчуку. Під час війни активно підтримав російських окупантів. Він пише про «велику і богом поціловану Росію», на обкладинці його профілю стояв прапор СРСР.

Джерело

Новости Харькова