Кого окупанти призначили так званим «міністром промисловості та торгівлі ВЦА Харківської області»

Ним є Юрій Апухтін.

Юрій Апухтін був одним із лідерів «антимайдану» у 2014 році.

Так званим «міністром промисловості та торгівлі військово-цивільної адміністрації Харківської області» є Юрій Апухтін. Він також обіймає посаду «керівника групи з надання гуманітарної допомоги» жителям Харківської області, які виїхали до Росії. Про це повідомили у Харківському антикорупційному центрі.

«Апухтін відомий тим, що був одним з лідерів сепаратистського руху та так званого «антимайдану» у Харкові в 2014 році, одним з ініціаторів проголошення так званої «Харківської народної республіки» та лідером забороненого руху «Юго-Восток», — зазначили у ХАЦі.

Крім того, Апухтін постійно брав участь у різних проросійських акціях та заходах, був одним зі співзасновників проросійської громадської організації «Великая Русь».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гауляйтер Харківщини скасовував українські кодекси під час окупації

Наприкінці травня 2017 році харківський суд визнав Апухтіна винним в організації масових заворушень навесні 2014 року, які відбувалися біля будівлі Харківської обласної державної адміністрації. Слідчі встановили, що Апухтін ініціював проведення у Харкові «референдуму», який не відбувся.

Апухтіну призначили покарання у вигляді шести років тюрми. Однак у грудні 2017 року Апеляційний суд Харківської області випустив Апухтіна з-під варти (в частині засудження за статтею про «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»).

«Після цього лідер «Юго-Востока» вважається засудженим до п’яти років позбавлення волі лише за статтею про «масові заворушення», що дозволило йому вийти за «законом Савченко». Термін перебування Апухтіна в СІЗО (30 квітня – 7 травня 2014 року, і від 19 грудня 2014 року до 23 травня 2017-го) суд зарахував у строк відбування покарання за формулою «день за два», — розповіли у ХАЦі.

У Харківському антикорупційному центрі нагадали, що відразу після того, як судді Апеляційного суду зачитали рішення, Апухтін прокричав у бік проукраїнських активістів — «Смерть украм». Того ж місяця у 2017 році Апухтін був серед 300 сепаратистів, яких привезли для передачі на тимчасово окуповану територію.

Фото: ХАЦ

Джерело

Новости Харькова