Жителі селища на Харківщині хочуть зробити його містом

За законом смт Слобожанське має стати селищем.

У Слобожанській селищній раді оприлюднили результати громадського обговорення щодо адміністративно-територіального устрою.

Протягом місяця у громаді тривало голосування щодо майбутнього статусу селища та його назви. В обговоренні взяли участь 854 особи, повідомляє «Громада.груп». 

«Більша частина респондентів проголосували за те, аби населений пункт віднесли до категорії «місто» (проголосувало 630 осіб, або 73%). За перейменування населеного пункту в статусі «місто» на Слобожанськ висловилися 597 осіб (69,91%)», — йдеться у повідомленні.

За законом, з 26 січня 2024 року селище міського типу Слобожанське має бути віднесене до категорії «селище», а селища Донець і Благодатне — до категорії «село». Це відбувається через те, що Верховна Рада 28 липня 2023 року ухвалила закон, який оновлює класифікацію населених пунктів в Україні та встановлює порядок їхнього утворення та ліквідації, перейменування і зміни статусу. Про це йдеться у законі №3285-IX «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

На Харківщині було 59 селищ міського типу. Як писав KharkovNEWS.info, згідно з законом, селища міського типу автоматично стануть селищами, однак вони можуть також змінити статус на місто, якщо буде така ініціатива від населеного пункту. 

У класифікації населених пунктів залишилися тільки такі категорії як села, селища та міста. Водночас з’явиться нова категорія поселень:

  • усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 тис. жителів матимуть статус міст;
  • населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 тис. жителів будуть просто селищами;
  • інші населені пункти – селами.

Джерело

Новости Харькова