Житель Харківщини ремонтував танки росіян, після чого намагався сховатися

Чоловікові загрожує 12 років тюрми.

Співробітники Служби безпеки України затримали колаборанта, який ремонтував техніку росіян, здавав українських патріотів і грабував односельців.

36-річний житель села Турове у Золочівській громаді до повномасштабної війни був автослюсарем на місцевому бетонному заводі. Коли росіяни окупували частину громади, він погодився їм допомагати та став ремонтувати бронетехніку. Окрім цього, надавав ворогу інформацію про проукраїнських жителів, яких ті надалі кидали до катівень. Також він ходив грабувати будинки людей, які виїхали. За наводку на покинуті будинки окупанти дозволяли чоловікові вільно пересуватися місцевістю та забирати частину награбованого.

«Насамперед фігурант відновлював бойові спроможності російських танків, бойових машин піхоти та колісних транспортних засобів, які були підбиті українськими захисниками під час боїв за Харків. Також ворожий поплічник «здавав» місцевих жителів, які чинили спротив збройній агресії рф. У подальшому рашисти викрадали українських патріотів та ув’язнювали їх до російських катівень, де піддавали жорстоким тортурам. Крім того, зловмисник «наводив» загарбників на оселі громадян, які виїхали на підконтрольну Україні територію. Потім окупанти разом зі своїм пособником вдиралися у помешкання громадян і повністю розграбовували їх. З приватних домоволодінь рашисти викрадали все: від одягу та побутової техніки до автомобілів», — розповів речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Після деокупації чоловік намагався уникнути правосуддя, проте його викрили та розшукали. Прибічнику росіян оголосили підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років ув’язнення. Чоловік знаходиться під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, суддя оштрафував директора створеного окупантами водоканалу на Харківщині. Олександр Гонтар добровільно вирішив працювати на росіян.

Джерело

Новости Харькова