Харківську лікарню змусили не купувати дорогий хліб

За хліб хотіли сплатити майже удвічі більше.

Лікарню зобов’язали розірвати договір на закупівлі хліба за завищеною ціною.

12 січня Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3 оголосила тендер про закупівлю хліба. За хліб планували сплатити 2 375 086,09 гривні. Тендер опублікований у системі публічних закупівель ProZorro.

Лікарня хотіла придбати понад 28 тонн пшеничного хліба з борошна вищого ґатунку та 25 тонн житньо-пшеничного хліба. Аукціон пройшов 22 січня. На нього прийшли два учасники — товариство з обмеженою відповідальністю «Люботинський хліб» і фізична особа-підприємець Ольга Чучкіна. Перший запропонував поставити хліб за ціною 1 140 311,04 гривні, другий — 1 999 756,16 гривні.

У протоколі розкриття вказано, що пропозицію «Люботинського хліба» відхилили та просили пояснити «аномально низьку ціну». Переможцем обрали Ольгу Чучкіну, пропозиція якої була на 40% дорожчою.

Прокуратура звернула увагу на цей тендер і звернулася до Північно-Східного офісу Держаудитслужби, аби її співробітники провели моніторинг закупівлі. Аудитори зробили перевірку, виявили суттєві порушення під час проведення тендеру та зобов’язали замовника розірвати угоду. 

«Слід зазначити, що фінансовим планом лікарні передбачено мізерні витрати на харчування хворого в день лише на суму 43,59 гривень. При цьому посадові особи закладу охорони здоров’я безпідставно визнали переможцем та уклали договір з ФОП, тобто не вжили жодних заходів для економії бюджетних коштів. Лікарня планувала закупати хліб за ціною 36-37 грн за кг у ФОП, тоді як виробник пропонував ціни майже вдвічі дешевші», — зазначили у Харківській обласній прокуратурі.

Як писав KharkovNEWS.info, харківське комунальне підприємство передумало купувати дорогу рибу. Замість 17 мільйонів гривень за рибу заплатять 15 мільйонів.

Джерело

Новости Харькова