Частину природного парку на Харківщині вилучили із приватної власності

Землю у "Гомільшанських лісах" віддали для ведення селянського господарства.

Суд зобов’язав повернути ділянку природного парку у власність держави.

За даними слідства, земельна ділянка розташована на території національного природного парку «Гомільшанські ліси». Має площу розміром два гектари, її вартість складає вісім мільйонів гривень. У 2017 році Головне управління Держгеокадастру у Харківській області підписало накази про передачу ділянку фізичній особі у приватну власність. Ділянку віддавали, аби на ній вели особисте селянське господарство. Проте до сьогодні такого господарства там так і не розпочали. Окрім цього, землю у заповідній зоні не можна віддавати у приватні руки.

«НПП «Гомільшанські ліси» є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення, створеною з метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об’єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність. Землі природно-заповідного фонду відносяться до особливо цінних земель та не можуть передаватися у приватну власність з державної», — пояснили у Харківській обласній прокуратурі.

Тому прокуратура пішла до суду. Зміївський райсуд Харківщини задовольнив позов. Він визнав незаконними накази щодо передачі землі у приватну власність і зобов’язав повернути землю державі. Надалі рішення підтримав Харківський апеляційний суд і Верховний суд України. На сьогодні рішення вже виконано, землю повернули державі.

Як писав KharkovNEWS.info, раніше Господарський суд Харківської області зобов’язав повернути державі земельну ділянку, яка знаходиться у Вовчанській громаді. Земля розташована за межами населених пунктів на території Гатищенської сільради та проходить уздовж кордону з Росією.

Джерело

Новости Харькова