«Було 60 сімей, залишилося 20». У деокупованому Старому Салтові бджоляр відновлює пасіку після російських обстрілів

За інформацією: Суспільне Харків.

Бджоляр Федір Дейнека. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Бджоляр зі звільненого Старого Салтова відновлює пасіку після російських обстрілів. Навесні 2022 року Федір Дейнека евакуювався на Волинь, коли росіяни щодня обстрілювали селище. Його будинок пошкоджений вибухами, майстерня з обладнанням згоріла, близько 40 бджолиних родин розлетілися, але чоловік радіє, що вулики вціліли.

Окупація та обстріли Старого Салтова

Російські снаряди прилетіли у двір пасічника Федора Дейнеки у травні 2022 року. Після вибуху, каже чоловік, паркан посікло уламками, у будинку повилітали вікна. Майстерня згоріла разом з усім обладнанням.

"Снаряд прилетів між майстернею і моїм домом. Від вибуху загорілася фанера. Це було о 4:30 ранку, здається, 13 травня. А я ночував у сусідньому будинку: там підвал перекритий аеродромними плитами. Навіть, якби пряме влучання було, ми б не загинули", — розповідає Дейнека.

Бджоляр Федір Дейнека. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Інколи навіть в туалет не виходили, тому що були інтенсивні обстріли. У підвалі є отвір для витяжки. Виглянув: хата наче ціла. Тільки ліг, чую постріли, шифер почав розлітатися. Потім вийшов, а тут все палає. Розліталося по всій окрузі. Коли прийшов сюди, прогоріло все: даху немає, нічого немає. Все згоріло", — розповідає Федір Дейнека.

Усю окупацію чоловік пробув у селищі.

Зруйнована майстерня Федора Дейнеки. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"У мене дощок було багато, деталей на пасіку, заготівель для вуликів. Всередині горіла вощина, корпуси — 40 корпусів стояло, станки. Все було забите, на зиму все ховалося ж. Все згоріло. Медогонка згоріла. Була з електричним приводом", — згадує.

Федір Дейнека оглядає зруйновану майстерню. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Приблизна сума збитків господарству склала 60 тисяч доларів, каже пасічник.

"На стелажах було все моє багатство: і медовуха, і вощина. Сам робив вощину. Замовляв з воску. Забрусна вощина, вона дуже цінна. Бджоли її сприймають, як своє", — говорить Дейнека про згорілу майстерню.

Бджоли на пасіці Федора Дейнеки. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Евакуація на Волинь

Після того, як Старий Салтів звільнили, а обстріли посилилися, Дейнека евакуювався на Волинь.

"На Волині мені дали гроші, житло та роботу. Єдине, що не вдома. Дуже сумував за пасікою, за будинком. Серце боліло. Все покинув: двері відкриті, вікна повибивані. Що хочеш – бери, але люди нормальні. Ніхто нічого не пограбував: телевізор залишився, ноутбук, ніхто нічого не чіпав", — згадує бджоляр.

Бджоли на пасіці Федора Дейнеки. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Повернення додому

У Старий Салтів Федір Дейнека повернувся після контрнаступу ЗСУ на Харківщині. Більш як половина бджіл розлетілася, вулики вціліли попри обстріли.

Я залишив бджіл сам на сам з природою

"Я залишив бджіл сам на сам з природою. А у них є інстинкт роїння. Залишив їх у тому вигляді, як вони є. Їм тісно, вони полетіли кращого хазяїна шукати. Було у мене 60 сімей. Залишилось десь 20. Вони ожили, слава Богу, а тепер ми їм померти не дамо. Меду у них залишилось дуже багато. Я ж мед не качав. І вони забили усе медом", — говорить бджоляр.

Пошкоджений будинок Федора Дейнеки. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Пасічник каже, коли повернувся додому, в його будинку жили українські військові.

"Я так їх полюбив. Коли уходили, і поли помили, і підмели, все зробили. В сусідньому будинку знайшли золото. Хазяйка, коли тікала звідси, кинула все. Так вони склали його у шкатулку. Сказали: золото тут, ключі отут, все розклали. Ми коли прощалися, аж сльози пробивали нас. Кажуть: "Федір Микитович, ми обов'язково повернемося з перемогою і ви навчите нас пасічникуванню". Кажу: "Приїжджайте, відкриємо центр Слобожанського пасічництва", — розповідає Дейнека.

Відновлення пасіки

У травні чоловік збирається на Прикарпаття. Каже, там друзі-пасічники пообіцяли подарувати 20 бджолиних сімей.

Пасіка Федора Дейнеки у Старому Салтові. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Роблю причеп для перевезення з Карпат бджолиних сімей. У мене зараз на 14 вуликів. Буде на 16 з двох сторін. Поїдемо в Карпати, там завантажу вулики, і поїду в Канів на медозбір акації. Мені там вже підготували гарне місце. Я — почесний пасічник України, мене знають усі", — каже Федір Дейнека.

Потім пасічник планує повернутися до Старого Салтова на сезон липи: "У нас тут липи багато: у лісі є 30% насаджень. Липа різного калібру та породи. Цвіте близько двох тижнів".

Бджоли на пасіці Федора Дейнеки. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Відновити пасіку, каже бджоляр зі Старого Салтова, сподівається вже до початку літа.

Кіт сидить біля бджолиних вуликів у Старому Салтові. Березень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Ми це швидко зробимо. За допомогою друзів. Війна почалася, і я зрозумів, яка я багата людина попри те, що я постраждав. Нація українців дуже сильна і чутлива. Одне слово — українці, ми сильні", — говорить Федір Дайнека.

Що відомо

  • Селище Старий Салтів окупували у перші дні повномасштабного вторгнення. Звільнили Старий Салтів у травні 2022 року, з того часу до вересневого контрнаступу ЗСУ селище перебувало під обстрілами. Частина людей евакуювалася. Електропостачання почали відновлювати у листопаді.
Новости Харькова