Авторитета «Чижа» підозрюють у вбивстві ексдепутата і керівника лісгоспу у Харківській області

Дмитро Чигринов працював на росіян, а потім утік до Харкова.

Підозру отримав кримінальний авторитет Дмитро Чигринов («Чиж»).

19 травня слідчі оголосили підозру 45-річному чоловіку в умисному вбивстві керівника лісгоспу у Вовчанській громаді. Йому загрожує довічне позбавлення волі. За даними слідства, у квітні 2022 року, коли Вовчанська громада перебувала під окупацією, банда влаштувала засідку біля дороги за селом Приліпка (неподалік Вовчанська), дочекалася автівки керівника лісгоспу та відкрила по ній вогонь з автоматів АК-74. Керівник лісництва помер на місці.

«Працівники слідчого управління та управління карного розшуку ГУ Нацполіції у Харківській області зібрали достатньо доказів щодо причетності до злочину 45-річного мешканця міста Вовчанськ», — зазначили в поліції.

Як стало відомо KharkovNEWS.info, мова йде про кримінального авторитета Дмитра Чигринова, відомого у кримінальних колах як «Чиж». Слідчі встановили, що під час окупації «Чиж» співпрацював з представниками ПВК «Вагнер», які зайняли місто. Загарбники давали йому завдання — збирати «данину» з фермерських господарств. За кожен гектар землі фермери мали платити 50 доларів США. За це їм дозволяли працювати.

«Чиж» добровільно обійняв посаду так званого «голови тимчасової громадської адміністрації рф у місті Вовчанську». Потім організував злочинну групу, яка разом з окупантами займалася крадіжками, рейдерством, вимаганням, застосовувала насильство до місцевих підприємців. До складу групи входили більше ніж 40 злочинців.

Злочинці викрадали сільськогосподарську техніку, продукти, паливно-мастильні матеріали та майно з місцевих фермерських господарств, АЗС та інших об’єктів. Усього вони скоїли понад 40 злочинів. Крім того, поліція припускає, що кілька людей потрапили до катівні у Вовчанську через дії злочинців із групи «Чижи». Сам Дмитро ЧИгринов мріяв стати «мером» Вовчанська за окупантів, але перед деокупацією у нього стався конфлікт із загарбниками, й ті кинули його у буцегарню на Агрегатному заводі.

Після деокупації «Чиж» утік до Харкова, намагаючись сховатися від відповідальності. Однак у вересні 2022 року його викрили та затримали. Йому та трьом членам банди оголосили підозру за п’ятьма статтями — за ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 189 (вимагання), ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження), ч. 4 ст. 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.

Фото: ГУ Нацполіції у Харківській області

Керівник Вовчанського лісгоспу Сергій Пієв був розстріляний 8 квітня 2022 року. Лісгосп Пієв очолив у 2012 році. Двічі був депутатом Харківської обласної ради від Партії регіонів і партії «Відродження». Пієву було 69 років.

Джерело

Новости Харькова