Учителька музики при окупантах керувала «гімназією» на Харківщині

Жінка знаходиться під вартою.

Колаборантка вилучала українські підручники як «нацистську» літературу.

Слідчі оголосили підозру 62-річній жительці села Великі Хутори Куп’янського району, яка під час окупації добровільно співпрацювала із загарбниками. У липні 2022 року жінка погодилася стати виконуючою обов’язки директора так званої «Великохуторсой гимназии ВГА Купянского района», що була незаконно створена на базі українського освітнього закладу.

За інформацією начальника слідчого управління Головного управління Нацполіції у Харківській області Сергія Болвінова, жінка раніше була вчителькою музики. Коли очолила при окупантах «гімназію», стала вилучати українську літературу, впроваджувати російську програму та пропонувати випускникам російські атестати.

«Українську літературу вилучала як «нацистську», змушувала навчати дітей за російськими програмами та працювала на окупантів. В Куп’янському районі 62-річна колишня вчителька зраділа захопленню власного села Великі Хутори. За лояльність окупанти дали їй посаду директора місцевої гімназії. Все літо 22-го року жінка готувалася до нового навчального року вже за ворожими стандартами, агітувала батьків та інструктувала вчителів, проводила інвентаризацію майна та пропонувала випускникам атестати російського зразка», — розповів Болвінов.

Як повідомили у Харківській обласній прокуратурі, директорка встигла провести Перший дзвоник у незаконно створеному закладі освіти.

Підозру жінці оголосили за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до трьох років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років. Жінка знаходиться під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, 50-річна жителька села Лісна Стінка Курилівської громади (Куп’янський район) добровільно керувала ліцеєм окупантів. Вона очолила так званий «Лесностенковский лицей военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области»

Джерело

Новости Харькова