У Терехова просять прибрати могилу НКВСників поруч із ліцеєм

Братська могила знаходиться біля ліцею.

У Харкові просять прибрати могилу радянських військових.

Вона знаходиться неподалік ліцею №32 у Немишлянському районі. Біля місця поховання розташований пам’ятник, де зображений радянський солдат із жінкою, що плаче. На меморіальній дошці зазначено, що у братській могилі поховані 17 військових, які загинули у 1943 році.

«Здесь покоятся воины 17 стрелковой бригады НКВД, которыми командовал Герой Советского Союза, полковник Танкопий И. А. Погибшие в марте 1943 года», — йдеться у повідомленні на дошці.

Активісти проєкту «Деколонізація. Україна» звернулися до мера Харкова Ігоря Терехова із вимогою прибрати братську могилу, рештки — перепоховати.

«Біля 32 школи у Харкові досі поховані енкаведисти. Дуже сумнівне сусідство. І майже всі роки після відновлення Незалежності туди водили школярів на покладання квітів. Треба нарешті провести перепоховання і закрити назавжди цю історію. Звертаємося до Харківського міського голови з проханням підтримати ініціативу перепоховання», — зауважили активісти.

Як писав KharkovNEWS.info, у Немишлянському районі Харкова демонтували погруддя комсомольців. На алеї були погруддя радянського письменника Миколи Островського, комсомолки Зої Космодем’янської, воєначальника Петра Кошового та червоноармійця Олександра Матросова.

Джерело

Новости Харькова