У Сухопутних військах не бачать змін із боку росіян, які б становили загрозу Харкову

Окупанти ведуть активний наступ ще з осені.

Українські захисники поки не бачать важливих змін, які б свідчили про загрозу Харкову.

Після публікації журналіста англійського видання The Telegraph Джо Барніса про те, що посилені обстріли Харкова свідчать про підготовку росіян до нового наступу на Куп’янськ, стала поширюватися інформація й про наступ на Харків. Однак у Сухопутних військах Збройних сил України спростовують інформацію. Як пояснив начальник служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в ефірі національного телемарафону, окупанти почали активні наступальні дії на Куп’янському напрямку ще на початку жовтня. Вони намагаються захопити село Синьківка у Петропавлівській громаді Куп’янського району, однак успіхів не мають. 

«Великі несе втрати, успіхів немає. І ми спостерігаємо за угрупуванням ворожих військ на північному кордоні теж. Якихось важливих змін, які несуть загрозу Харкову, ми не бачили. Ну, і слід розуміти, що Харків — це теж надзвичайно велике місто. І вже вони Харків разочок «брали», якщо я не помиляюся. Що з того вийшло? Спалені «тигри», знищені орки і так далі, — сказав Фітьо. — Ви знаєте, будь-яке формування будь-якого наступального угрупування вимагає часу, вимагає ресурсів і вимагає навченого особового складу. Зараз російська окупаційна армія дуже великі сили залучила в наступальній операції в Україні. Зараз їхня кількість по всій лінії фронту велика. І ще сформувати якийсь ударний кулак для того, щоб наступати на будь-якій ділянці фронту, це потрібно провести великі підготовчі дії. І якщо би такі підготовчі дії були, ми, звичайно, би їх бачили і теж би вживали відповідних заходів. Наразі таких причин немає, тому Харків може видихнути».

Фітьо нагадав, що на позиціях українських захисників у районі Куп’янська днями працювали головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, міністр оборони Рустем Умєров та начальник Генерального штабу Сергій Шаптала. Вони пообіцяли ухвалити рішення, які «ворогу не сподобаються». Українська армія фіксувала активність наступу із боку росіян ще восени, тому укріплювала інженерні споруди та поповнювалася резервами.

«Тим не менше ми маємо розуміти, що ворог сильний, має багато ресурсів, особливо людських. Ворог швидко вчиться на полі бою, незважаючи на людські втрати. Це його особливість. Тому не слід забувати, що ми не воюємо з армією якихось бомжів. Так, вони сильні, ми розуміємо їхні слабкі сторони, ми готуємося, даємо відсіч», — зазначив Фітьо.

Як писав KharkovNEWS.info, журналіст англійського видання The Telegraph Джо Барніс проаналізував тактику окупантів та, посилаючись на власні джерела у ЗСУ, зробив висновок про те, що посилені обстріли Харкова свідчать про підготовку росіян до нового наступу на Куп’янськ.

Однак голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що ворог посилив обстріли півночі Харківської області, проте назвати ці дії підготовкою до наземної військової операції не можна.

Джерело

Новости Харькова