У справі харківської коригувальниці буде новий суддя

Іванофранківсткі прокурори припускають, що суддя Рибальченко може здійснювати дії для ухилення Дар'ї Кригіної від відповідальності.

У справі харківської коригувальниці повинні призначити нового суддю.

14 лютого суддя Дзержинського районного суду Харкова Людмила Рибальченко заявила про самовідвід у справі харківської коригувальниці Дар’я Кригіної. Напередодні Івано-Франківська обласна прокуратура провела в неї вдома обшуки для перевірки можливих дій судді на користь підсудної. Про це пише «Суспільне Харків».

«Підставою для обшуку, зокрема, стало, цитати: «Суддя Рибальченко, працюючи на посаді судді у Дзержинському райсуді міста Харкова здійснює дії для ухилення Дар’ї К. від відповідальності. Крім того, Рибальченко, перебуваючи на посаді судді, може надавати інформацію громадянину Т. про інші кримінальні справи, що є на розгляді суду», — сказано в заяві, яку прочитала суддя.

Прокуратура перевіряє можливий зв’язок Рибальченко з дядьком підозрюваної. Слідство вважає, що він знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області та співпрацює з окупантами.

Суддя Рибальченко написала заяву до Вищої ради правосуддя та генпрокурора щодо втручання в її діяльність і заявила самовідвід у справі Кригіної. Суд самовідвід прийняв. Тепер по справі харківської коригувальниці потрібно призначити нового суддю. Хто ним стане, визначить автоматизована система. Після цього розгляд справи почнуть заново.

Як писав KharkovNEWS.info, Дар’ю Кригіну затримали у квітні 2022 року. Слідчі встановили, що Кригіна приїхала до Харківської області з тимчасово окупованої території й за завданням куратора встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України.

За координатами, які надала Кригіна, російські окупанти скоригували вогонь по об’єктах у центрі Харкова. Внаслідок цих обстрілів були загиблі та поранені.

Крім того, слідство встановило, що Кригіна навчалася у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого, її однокурсником був заступник голови Харківської обласної ради Богдан Мальований, у якого знайшли паспорт громадянина Росії.

22 грудня Дзержинський райсуд Харкова змінив запобіжний захід Кригіній на тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 496,2 тисячі гривень. Наступного дня вона вийшла з-під варти. Однак 6 січня її знову взяли під варту.

31 січня у суді мали переглядати відео з обшуку у Дар’ї Кригіної, однак флешкарта не бачила файлів, тому засідання перенесли.

Джерело

Новости Харькова