У Куп’янському районі залишаються 100 дітей

Евакуація із шести громад триває.

190 неповнолітніх вивезли у більш безпечні райони.

Наприкінці жовтня із Куп’янського району почали примусову евакуацію родин із дітьми. На сьогодні у населених пунктах цього району залишаються 100 дітей. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

«Куп’янський напрямок залишається найгарячішим. Там у нас ідуть активні бойові дії. Наші Збройні сили відбили 12 штурмових атак ворога. І ворог по цьому напрямку продовжує обстрілювати наші міста та села. По цьому напрямку у нас продовжується евакуація. Ми вже вивезли 190 дітей із тих населених пунктів, де була оголошена примусова евакуація. І залишається, за нашими даними, ще близько 100 дітей, яких ми маємо вивезти», — сказав Синєгубов.

Щодо тимчасового житла до ХОВА звернулися 295 переселенців із Куп’янського району. Усіх їх уже розселили. Житло надають безкоштовно. За словами Синєгубова, більшість людей не хоче виїжджати за межі Харківщини. Їх розселяють у Харкові та в інших населених пунктах області, які є більше безпечними. Проте для внутрішньо переміщених осіб із Харківської області є місця й в інших регіонах. Це Західна Україна, Рівненська, Житомирська, Полтавська області. Попри це, залишаються люди, які досі не хочуть виїжджати із Куп’янщини. 

«Мотивація одна. Люди залишаються у власних будинках, мотивуючи це тим, що вони не хочуть виїжджати зі свого помешкання, своїх територій, фактично втрачати своє майно. Ми, звичайно, пояснюємо, що на першому місці має бути безпека їх та їхніх дітей. Якщо вони можуть приймати за себе рішення, то за дітей вони такі рішення приймати не мають. Тому нами і було ухвалене рішення щодо обов’язкової евакуації у примусовий спосіб із цих територій. Однак Національна поліція продовжує роз’яснювальну роботу по цьому напрямку. Люди все ж таки дослуховуються і виїжджати погоджуються. Деяка частина виїхала самостійно лише після ухвалення такого рішення нами», — розповів Синєгубов.

Як писав KharkovNEWS.info, 28 жовтня Рада оборони Харківської області ухвалила рішення про примусову евакуацію з Куп’янської, Кіндрашівської та Курилівської громад Куп’янського району.

2 листопада це рішення підтримав Координаційний штаб із питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану Міністерства із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Згідно із рішенням, примусовій евакуації підлягають родини з дітьми, які залишилися у населених пунктах, розташованих у шести громадах Куп’янського району — Кіндрашівській, Куп’янській, Курилівській, Петропавлівській, Дворічанській та Вільхуватській: селах Кіндрашівка, Тищенківка, місті Куп’янськ, селищах Куп’янськ-Вузловий і Ківшарівка, селах Глушківка, Колісниківка, Курилівка, Новоосинове, Подоли.

Джерело

Новости Харькова