У Харкові відкрився перший за час війни ліцей: як це стало можливим

Діти навчаються у дві зміни.

У Слобідському районі Харкова відкрилася перша школа з протирадіаційним укриттям.

Після зимових канікул в одному з ліцеїв міста поновили уроки. Це стало можливе завдяки обладнаному укриттю, де за кошти донорів зробили три класи. Щодня тут можуть навчатися близько ста учнів у дві зміни. Учні відвідують уроки офлайн не щодня, а за ротаційною схемою, кілька разів на тиждень, в інші дні вони вчаться онлайн. Усі уроки проходять у класах в укритті.

Сьогодні у ліцеї побував Харківський міський голова Ігор Терехов.

«Це перше таке укриття, воно знаходиться у школі в Слобідському районі та відповідає всім необхідним нормативним документам. Тут навчаються наші діти — від першокласників до випускників. Для нас ця реконструкція — початок довгого шляху, черговий крок до розширення мережі освітніх закладів, і ми відбудовуватимемо ще кілька шкіл в інших районах міста, щоб охопити офлайн-навчанням якнайбільше харківських школярів», — зазначив Ігор Терехов.

За словами мера, захисна споруда відповідає технічним нормам, які висуваються до шкільних укриттів, дозвіл на навчання в цьому приміщенні надала ДСНС.

Ремонт у класах в укритті допомогли зробити партнери Харкова з міста-побратима Нюрнберга. Скільки коштував такий ремонт, невідомо.

«Це наше місто-побратим Нюрнберг. Вони самі проводили тендер, сами обирали виконавця, самі контролювали, а ми контролювали зі свого боку. У роботі ще кілька шкіл у місті», — повідомила KharkovNEWS.info директорка департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко. 

Діти харчуються у ліцеї безкоштовно.

Нагадаємо, у Харкові через близькість до російського кордону з 24 лютого 2022 року не працює жодна школа. У місті з осені 2023 року обладнали метро-школу на станціях метрополітену. Попит на навчання у метро дуже великий. Окрім того, в Індустріальному районі на території школи будують перше підземне укриття, де зможуть навчатися 450 дітей. Ця школа запрацює навесні 2024 року.

Джерело

Новости Харькова