У Харкові судитимуть двох псевдополіцейських-колаборантів

Зрадники переховуються, їх судитимуть заочно.

Колаборантам загрожує до 15 років тюрми.

Слідчі завершили спецрозслідування щодо 23-річної жінки та 49-річного чоловіка з Куп’янського району, які під час окупації влаштувалися до так званого «Управления внутренних дел ВГА Харьковской области», створеного загарбниками. Обвинувальні акти передали до Червонозаводського районного суду Харкова. Колаборантів будуть судити заочно.

За даними слідства, жінка є мешканкою села Шипувате Великобурлуцької громади. Окупанти запропонували їй обійняти посаду «и. о. следователя следственного отдела Управления внутренних дел ВГА Харьковской области», вона погодилася. Жінка їздила на місця подій та займалася попереднім слідством у кримінальних справах, які були у провадженні незаконно створеного органу.

Ще один обвинувачений — це житель Куп’янська. Чоловік став «и. о. помощника начальника дежурной части — оперативным дежурным Управления внутренних дел ВГА Харьковской области». Він стояв на блокпостах окупантів та затримував людей.

«До обов’язків колаборанта входили патрулювання та несення служби на блокпостах, облаштованих зс рф, прийняття і оформлення звернень, а також затримання і конвоювання незаконно затриманих громадян до окупаційного правоохоронного органу», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Обидва колаборанти перебували на посадах до вересня 2022 року. Обвинувальні акти складені за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 12 до 15 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Обвинувачені знаходяться у розшуку.

Як писав KharkovNEWS.info, співробітник «Луганськгазу» став чиновником на Харківщині під час окупації. Андрій Громік отримав підозру. 

Джерело

Новости Харькова