У Харкові перейменують залізничну станцію

Громадське обговорення триватиме три дні.

Станцію «Харків-Балашовський» пропонують перейменувати у «Харків-Слобідський».

У Харкові планують перейменувати залізничну станцію «Харків-Балашовський». Для цього проводять громадське обговорення. Воно розпочалося сьогодні, 17 жовтня, та триватиме до п’ятниці 20 жовтня включно. Про це повідомили у Харківській міській раді.

«Необхідність консультацій з громадськістю з цього питання обумовлена надходженням до Харківської міської ради пропозиції від директора виконавчої регіональної філії АТ «Українська залізниця» щодо перейменування залізничної станції Харків-Балашовський на Харків-Слобідський в місті Харкові, на виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», — розповіли у міськраді.

Узяти участь в обговоренні можна за посиланням тут. Потрібно заповнити форму для фізичних або юридичних осіб. У формі вказується прізвище, ім’я, по батькові, адреса, електронна пошта. Потім необхідно натиснути — «Підтримую», «Не підтримую» або «Свій варіант» (надається свій варіант назви залізничної станції).

Станом на 16:00 на сайті міськради участь в обговоренні взяли 26 людей. Із них варіант перейменування станції «Харків-Балашовський» на «Харків-Слобідський» підтримали 84% учасників обговорення, не підтримали — 16%. Одна людина надала пропозицію.

«Харків-Куп’янський. Оскільки гілка веде саме до цього вузлового пункту. І буде пов’язувати два міста», — пояснив учасник обговорення.

Пропозиції та зауваження також можна подати:

  • на поштову адресу: майдан Конституції, 7, м. Харків, 61200,
  • електронну адресу: [email protected],
  • за номером телефону: (057) 760-79-68.

Результати громадського обговорення опублікують на сайті Харківської міськради.

Зазначимо, станція «Харків-Балашовський» знаходиться між платформами Верещаківка та 13 кілометр у Слобідському районі Харкова. Вона є вантажною станцією, обслуговує електрички Люботинського та Золочівського напрямків, а також потяги далекого сполучення.

За інформацією співзасновника проєкту «Деколонізація. Україна» Вадима Позднякова, станцію «Харків-Балашовський» назвали на честь міста у Росії.

Як писав KharkovNEWS.info, наприкінці вересня у Первомайській громаді перейменували два залізничних пункти — «872 кілометр» і «878 кілометр». Зупинка «872 кілометр» стала «Квіточем», «878 кілометр» — «Паризьким». Обидві назви запропонувала «Укрзалізниця».

Джерело

Новости Харькова