У Харківській області змінять мережу медичних закладів

Спроможну мережу медзакладів затверджують і переглядають раз на три роки.

До госпітального округу Харківщини поки що входять 85 медичних закладів.

У Харківській області з 2021 року почали змінювати мережу медичних закладів. Тоді реорганізували дитячі санаторії та туберкульозні лікарні. У лютому 2023 року розпочався новий етап реорганізації, на якому затверджується госпітальний округ. Під час формування мережі медзакладів у регіоні враховували кількість укладених з Нацслужбою здоров’я договорів, їхні суми, групу послуг щодо медичних гарантій, кількість профільних напрямків із надання послуг у медзакладі. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації Максим Хаустов в ефірі «Українського радіо».

«З мережі закладів охорони здоров’я, яка складалася зі 196 закладів, сформували 85 закладів госпітального округу Харківської області. Туди ввійшли: дві надкластерні лікарні, п’ять медичних центрів, 15 кластерних закладів, 21 загальний заклад, 41 заклад, де надають первинну медичну допомогу, й один заклад екстреної медичної допомоги з пунктами постійного базування бригад екстренки: це 24 відділення та один відділ виїзної консультативної медичної допомоги та медицини катастроф, і також 55 пунктів постійного базування», — розповів Хаустов.

Статус надкластерні лікарні отримають: обласна лікарня та Харківська обласна дитяча лікарня.

До медичних центрів належать Центр онкології, а також — інфекційних захворювань, психічного здоров’я, кардіологічний і перинатальний. Таких центрів буде більше, оскільки процес доєднання ще проходить. Спроможну мережу повністю сформувати мають за три роки.

Хаустов пояснив: у надкластерній лікарні надають допомогу за 28 напрямками. Зокрема, додалися напрями — кардіохірургія, реабілітація, трансфузіологія. Надкластерна лікарня має брати на себе найскладніші випадки. Усі заклади спроможної мережі (і надкластерні, і медичні центри) будуть окремо отримувати фінансування та обладнання. Пацієнти зможуть отримувати допомогу в «єдиній лікарні».

«Наприклад, в Інфекційний центр було організовано дві лікарні — це доросла і дитяча. У Психіатричний центр об’єдналися різні лікарні, тобто фактично вся психіатрична допомога, всі лікарні об’єднані в одну і єдина лікарня буде займатися як амбулаторною, так і стаціонарною допомогою в нашій області», — каже Хаустов.

Кластерні лікарні існують у кожному районі Харківщини. Місце знаходження кластерної лікарні збігається з її назвою. Це — Богодухівська лікарня (у Богодухові), Ізюмська, Красноградська, Куп’янська, Лозівська. У Харкові є сім кластерних лікарень, у Харківському районі створять дві — Мереф’янську та Дергачівську.

«Кластерний заклад охорони здоров’я обслуговує населення із розрахунку не менш ніж 120 тисяч людей з урахуванням територіальної доступності та спроможності забезпечити мінімальним базовим переліком медобслуговування. Якщо для надкластерних це 28, то тут обов’язково має бути 20 напрямків, які заклад повинен забезпечити», — пояснив директор департаменту охорони здоров’я ХОВА.

Однак Куп’янська кластерна лікарня через війну зруйнована на 80%. В Ізюмі вже розробляють проєктно-кошторисну документацію щодо відбудови лікарні. Попри руйнування, лікарні працюють.

Окрім надкластерних і кластерних, у Харківській області є 21 загальна лікарня. Це невеликі лікарні, вони мають надавати послуги за шістьма основними напрямками. 

«Якщо вони не справляються, то переправляють далі — на кластерну лікарню. Фактично для закладів нічого не змінюється, вони всі контактуються з Національною службою здоров’я України, обладнання, яке надходитиме з централізованих постачань, загальні лікарні теж будуть отримувати», — розповів Хаустов.

Як писав KharkovNEWS.info, у грудні 2022 року перша леді України Олена Зеленська на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом» у Парижі розповіла про лікарню в місті Ізюм, яка постраждала через окупантів, та закликала допомогти відновити її.

У квітні 2023 року департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації уклав угоду з Інститутом «Харківпроект» щодо розробки проєктної документації з реконструкції Ізюмської лікарні Піщанської Богоматері. Вартість угоди склала  4 320 000 гривень. Проєкт мав бути готовим до 7 червня 2023 року.

Джерело

Новости Харькова