У Харківській області зафіксували ще один випадок сказу

Кіт перебуває під наглядом лікарів.

У Лозівському районі кіт покусав власника.

Першого січня на території села Киселі Олексіївської громади було виявлено хворого бродячого кота. Тварина поводила себе агресивно, покусала людину, а згодом померла. Після цього чоловіка ушпиталили до Первомайської лікарні, він перебуває під наглядом лікарів. А в лабоаторії з’ясували, що кіт був хворий на сказ.

«У лабораторних умовах було виявлено небезпечну для людей хворобу тварин сказЗ метою координації дій з ліквідації захворювання проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії», — повідомили в Олексіївській громаді.

У селах Киселі та Кам’янка ввели карантин, у сусідньому Слобідському — режим спостереження.

Найперше, що варто зробити після укусу будь-якої тварини (можна не знати, хвора вона на сказ чи ні), — промити рану мильною водою (краще господарським милом). Це механічно очистить рану, виведе з неї слину та бактерії, а також нейтралізує вірус та створить лужне середовище. Після промивання та обробки рани потрібно накласти антисептичну пов’язку і негайно звернутись по медичну допомогу. 

Для профілактики сказу важливо регулярно вакцинувати свійських тварин, не торкатися диких чи безпритульних та уникати контактів з потенційно небезпечними.

Як писав KharkovNEWS.info, у 2023 року в Харківській області зареєстрували понад 100 випадків сказу тварин, серед них майже 50 відсотків складають коти.  У Харкові також фіксували випадки сказу.

Джерело

Новости Харькова