У Харківській міськраді пояснили, чому міняють паркан на проспекті Гагаріна під час війни

По проспекту Гагаріна демонтують секції паркану і ставлять нові.

Вартості заміни фрагментів паркану не називають.

До Харківської міської ради звернулася харків’янка Наталія Бережна із проханням пояснити, навіщо замінювати паркан на розділювальній смузі по проспекту Гагаріна, коли в країні йде війна. За словами жінки, новий залізний паркан був установлений у 2019 році. У відповіді вона попросила також повідомити про замовника послуги із заміни паркану, підрядників, розмір ділянки паркану, який планують замінити, та вартість робіт. Відповідний запит опублікований на порталі «Доступ до правди».

«Хто прийняв рішення про заміну конструкцій залізного паркану по пр. Гагаріна ? В чому доцільність такого рішення під час війни?», — поцікавилася Наталія Бережна.

Запит був відправлений наприкінці січня цього року, відповідь надійшла 1 лютого. Її надав заступник директора департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради Олексій Алтухов.

У відповіді Алтухов повідомив, що залізний паркан на розділювальній смузі по проспекту Гагаріна був встановлений у 2011 році, коли місто готувалося до чемпіонату Європи з футболу-2012. Його встановили для того, щоб забезпечити безпеку дорожнього руху, зменшити наслідки під час ДТП і запобігти перетину проїжджої частини пішоходами у невстановлених місцях. Зараз, за словами Алтухова, паркан знаходиться у незадовільному стані.

«Зазначений паркан не є оцинкованим, станом на сьогоднішній день має незадовільний технічний стан (механічні пошкодження після дорожньо-транспортних пригод та реагентів, а також наявна корозія і деформація матеріалів, що призвело до значної втрати його функціональних властивостей, — сказано у відповіді. — Заміна фрагментів паркану на відповідних ділянках здійснюється у залежності від ступеня втрати його функціональних властивостей на тих чи інших ділянках проспекту».

Також у відповіді повідомляють, що останні кілька років замовляли заміну конструкцій цього паркану департамент інфраструктури та департамент будівництва та шляхового господарства міськради (залежно від того, де розташовувалася ділянка). Наразі договір укладений між департаментом будівництва та шляхового господарства та комунальним підприємством «Харків-Сигнал» (дата підписання — 3 січня 2024 року).

Алтухов каже, що заміняти фрагменти паркану будуть у залежності від ступеня втрати його функціональних властивостей на ділянках проспекту, з урахуванням нагальної необхідності та наявності фінансування. Скільки для цього потрібно грошей, невідомо.

«Кошторисна вартість суцільної заміни паркану по проспекту Гагаріна не розраховувалася. Разом з тим повідомляємо, що загальна протяжність металевого паркану по проспекту Гагаріна складає близько 5 км. А тому документи, що містять інформацію щодо кількості кілометрів паркану, які планується замінити, кошторисної вартості суцільної заміни паркану Харківською міською радою та її виконавчими органами не створювалися, а отже відсутні», — сказано у відповіді.

Як писав KharkovNEWS.info, комунальники на Харківщині хочуть витратити на стіл 40 000 гривень. Стіл хочуть замовити у підприємця-новачка.

Джерело

Новости Харькова