«Від вибуху вилетіла в сусідню кімнату». У Харкові десятки людей поранені, тисячі — без житла

На вулиці Академіка Проскури ракета влучила у житловий будинок.

Сотні зруйнованих і пошкоджених будинків, понад 60 поранених, п’ятеро загиблих — таким був ранок 23 січня для Харкова. Росіяни нанесли по місту серію комбінованих ракетних ударів. Постраждали густонаселені мікрорайони.

Це був один з наймасованіших ракетних ударів по місту. За попередніми даними, росіяни обстріляли місто 12-ма ракетами різних калібрів. Перші вибухи пролунали після четвертої години ранку, через три години  випустили ще серію ракет. Більшість із них впали просто посеред житлових кварталів — у селищі Жуковського та на Північній Салтівці.

Дітей рятували ковдри

Вулиця Академіка Проскури знаходиться на північній околиці міста. Селищу Жуковського добряче дісталося ще на початку війни — росіяни намагалися прорватися до Харкова зокрема і звідси, обстрілювали житлові мікрорайони. Після сьогоднішньої атаки мікрорайон п’ятиповерхівок за ринком — розбитий вщент. Тут немає жодного будинку з уцілілими вікнами.

Медпрацівниця «Обласного центру онкології» Альона Мараховська близько сьомої ранку вже не спала — готувалася проходити онлайн-навчання. Сховатися від вибухів не встигла — удар по сусідньому будинку був настільки потужний, що жінку винесло в іншу кімнату. 

«Два вибухи ліворуч було — ми подумали, що по Північній Салтівці, третій вибух був із цього боку, а четвертий я вже не пам’ятаю, бо на дверях вилетіла у сусідню кімнату», — розповіла KharkovNEWS.info постраждала.

В Альони контузія, двох її дітей 4-х та 10-ти років врятували теплі ковдри — вони спали в своїх ліжках, коли вибуховою хвилею винесло віконну раму і скло засипало всю дитячу кімнату. Батьки відправили дітей до родичів, а самі лишилися прибирати квартиру — у ній немає ні вікон, ні дверей.

Дитяча кімната після вибуху. Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info

Комунальні та благодійні організації підвезли OSB-плити, волонтери влаштували поряд з будинком пункт роздачі їжі та гарячих напоїв — ані тепла, ані світла, ані води в мікрорайоні немає. Ракета потрапила в сусідній будинок, Проскури, 7. Після вибуху обвалися перший під’їзд п’ятиповерхівки. Рятувальники цілий день розбирали завали — обережно, майже без застосування техніки, бо під уламками увесь цей час були люди.  Приблизно об 11:15 з-під залишків будинку дістали живого чоловіка. Рятувальники на ношах віднесли його до машини «швидкої» і повернулися назад, роботи тривають досі. Навколо будинку вцілілі жителі збирають залишки свого майна та шукають загублених тварин.

«Ми чудом врятувалися — якраз вийшли надвір, сідали в машину, щоб їхати. Там під завалами зараз наші сусіди», — каже жителька будинку Анастасія.

Загалом у кварталі за ринком немає жодного будинку без розбитих вікон. Сам ринок, єдиний в районі, сильно постраждав —  підприємці розбирають уламки та намагаються порятувати залишки вцілілого краму. 

Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info ПопереднійНаступний

Комунальні служби досі не полічили, скільки будинків постраждало в селищі Жуковського. За попередніми підрахунками — понад сотню п’ятиповерхівок, без житла лишились тисячі людей.

Вийшов на прогулянку з собакою

Інший район міста, що сильно постраждав від вранішніх обстрілів, — Північна Салтівка. Ракета прилетіла на вулицю Метробудівників, розірвалася біля 9-поверхівки. У цьому домі майже ніхто не жив, бо він отримав великі ушкодження ще від весняних обстрілів 2022 року. Але поряд у той час як раз ішов 71-річний чоловік — вигулював собаку. Він загинув. Це місце популярне для прогулянок серед салтівців — поряд джерело і невеликий парк.

Інша ракета врала поблизу пожежної частини на вулиці Гвардійців-Широнінців. У сусідніх будинках вилетіли вікна та двері, але серйозних поранень у цьому мікрорайоні ніхто не отримав — після першого удару люди встигли відійти подалі від вікон.

Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info Фото: Олена Павленко/KharkovNEWS.info ПопереднійНаступний

«Повиривало всі вікна в квартирі. Я вже не спала і встигла сховатися в коридорі після першого вибуху. Оце тепер вигрібаю скло. Так шкода — ми недавно тільки вікна поставили, це ще ті, після 2022 року, тоді в нас все повилітало. Все літо, всю осінь ремонтували, і все — нічого немає знову», — розповідає жителька будинку по Гвардійців-Широнінців Марина Дідусенко. 

Вона разом із сусідами вийшла на ґанок, аби дочекатися комунальників, які роблять перепис постраждалих квартир. Обіцяють закрити вікна OSB-плитами одразу.

«Та чи надовго це нам?», — сумно жартують місцеві жителі. 

Усього на даний час в Харкові від вибухів загинули п’ятеро людей, 62 постраждали, зокрема шестеро дітей. Цифра неостаточна. Це чи не найбільш руйнівна ракетна атака на Харків з початку повномасштабної війни.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова