В Україні перевірять рішення військово-лікарських комісій із початку війни

Щодо людей, які виїхали з країну на основі сфальшованих рішень ВЛК під час війни, зроблять висновки.

В Україні продовжать перевірки військо-лікарських комісій.

У середу 30 серпня Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки та оборони України. На засіданні обговорювали питання військово-лікарських комісій, озвучували підсумки перевірки системи ВЛК по всій країні та визначали кроки для того, аби унеможливити корупцію у цій сфері. За результатами засідання вирішили перевірити усі рішення військово-лікарських комісій, ухвалені з початку повномасштабного вторгнення.

«Рішення такі. Провести комплексну перевірку обґрунтованості тих рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24.02.22 року та можуть бути пов’язані з корупційними порушеннями. Усіма випадками, коли рішення явно безпідставні та незаконні, мають зайнятися правоохоронці», — розповів Зеленський.

Після перевірок обіцяють зробити висновки стосовно людей, які за допомогою фейкових рішень військово-лікарських комісій виїхали за кордон під час війни.

Також в Україні планують активізувати розширення можливостей проходити військово-лікарську комісію у системі цивільних медзакладів. За словами Зеленського, у деяких областях розширення відбувається повільно. Окрім цього, хочуть завершити цифровізацію роботи ВЛК, аби не було черг.

Ще одне рішення стосувалося перегляду системи визначення придатності до військової служби. Переглянути її хочуть для того, аби надати більше можливостей командирам залучати військових до виконання завдань і уникнути маніпуляцій із поняттям обмеженої придатності. Перевірки військово-лікарських комісій продовжать.

«Кабінету Міністрів України доручено забезпечити належний рівень ефективності роботи ВЛК, безбарʼєрності всіх складників її роботи та залучення професійних кадрів. Правоохоронці продовжать перевірку системи ВЛК та її очищення від тих, хто використовує свої посади проти безпеки та обороноздатності нашої держави», — зазначив Зеленський.

Як писав KharkovNEWS.info, після гучного скандалу зі звільненням одеського військового комісара у Харківській області та в усіх областях України перевіряли територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Джерело

Новости Харькова