В Ізюмі готуються демонтувати пам’ятник радянському генералу

Петро Волох командував бронетанковими військами та воював з Махном.

Ізюмська міська військова адміністрація  звернулася до Мінкульту за дозволом на демонтаж пам’ятника Волоху в Ізюмі.

Про це повідомив KharkovNEWS.info заступник начальника Ізюмської міської військової адміністрації Володимир Мацокін.

«Ми зараз демонтували деякі меморіальні дошки й подали документи до Міністерства культури на демонтаж пам’ятника генералу Волоху. Тепер чекаємо. Ми подали через департамент культури. Думаю, що там усе буде нормально. Документи вже направлені, начальник військової адміністрації їх підписав. Це було минулого тижня, десь четвер-п’ятниця», — розповів Володимир Мацокін.

У листі до Міністерства культури навели історичну довідку, яка доводить необхідність демонтажу пам’ятника радянському генералу. Тепер чекають відповіді, вона має прийти протягом місяця.

«Нам допомогли історичну довідку підготувати стосовно його самого [генерала Волоха — ред.], щодо його діяльності. В тому числі у нього є дії, які він проти українського народу у свій час приймав, — зазначив Володимир Мацокін. — Департамент швидко подає зараз документи. Таких документів багато. Думаю, що місяць будемо, мабуть, чекати, будемо дізнаватися. Ми ж не одні такі. Але налаштовані ми пам’ятник Волоху знести».

В Ізюмі триває декомунізація. У центральному парку міста демонтували пам’ятник із серпом і молотом. За словами Володимира Мацокіна, Ізюмська міська військова адміністрація рішення щодо демонтажу не ухвалювала, його знесли невідомі. 

Як писав KharkovNEWS.info,  мешканці Ізюма просили демонтувати пам’ятник генералу Волоху, який загинув під Ізюмом під час Другої світової війни. Однойменну вулицю вже перейменували, а пам’ятник досі лишається. Скульптура вважається пам’яткою історії та монументального мистецтва місцевого значення. Його внесли в Держреєстру Міністерство культури України 16 червня 2011 року. Демонтувати пам’ятник можна лише після того, як його виключать з цього реєстру. Зробити це може тільки Мінкультури. 

Генерал Петро Волох з 1917 року служив у Червоній Армії, на території України брав участь у битвах проти Врангеля та Махна. Під час Другої світової війни очолив 18-й механізований корпус.   

Джерело

Новости Харькова