У Харківській області зареєстрували випадок сказу

На сказ хворів кіт.

У селі Островерхівка Зміївської громади (Чугуївщина) зареєстрували випадок сказу.

17 квітня до Зміївської дільниці ветмедицини звернулися власники кота. Вони розповіли, що кіт протягом трьох днів не приходив додому, а коли повернувся, мав на тілі укуси та синці. Хазяйка спробувала нагодувати кота, однак у цей момент він укусив її за руку. За деякий час хазяїн вирішив погладити кота, і він покусав його. Ветеринари порадили ізолювати кота на десять днів. Вони дослухалися поради, однак увечері виявили кота мертвим. У лабораторії з’ясували, що кіт хворів на сказ.

«При дослідженні патологічного (біологічного) матеріалу, відповідно до звіту про результати дослідження патологічного матеріалу Харківської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та прав споживачів від 22.04.2024 року №000477 п.м./24, підтверджено сказ кота. Людям рекомендовано звернутися до лікувального закладу», — повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Харківській області.

У середу 24 квітня місцева Державна надзвичайна протиепізоотична комісія зібралася на позачергове засідання. На ньому ухвалили рішення про оголошення села Островерхівка неблагополучним пунктом щодо сказу та введення там карантину. Загрозливою зоною визнали село Тросне і його мисливські угіддя, села Аксютівка та Тимченки.

Із початку 2024 року на Чугуївщині зареєстровано сім випадків сказу. На сказ хворіли дві собаки, три лисиці та два коти. Наразі карантинні обмеження зняли у двох із семи сіл.

Як писав KharkovNEWS.info, на Харківщині уперше за останні дев’ять років від сказу померла людина. Чоловіка вкусила домашня кішка.

Джерело

Новости Харькова