Терехов пояснив, чому у Харкові не з’явиться вулиця Бандери

У Харкові, на думку міського голови, не готові до радикальних змін.

Харківський міський голова 23 лютого 2022 року не вірив у початок повномасштабної війни.

Ігор Терехов довго був противником зносу пам’ятника Жукову, не хотів розпочинати демонтаж погруддя Пушкіну у центрі Харкова навіть після початку великої війни. Останні мирні дні його сім’я жила у Харкові, 23 лютого він пізно повернувся додому і навіть подивився футбол. Говорить, що про початок «повномасштабки» його не попереджали ані харківські спецслужби, ані київські. Навіть про виїзд дипломатичних місій із Києва напередодні війни він не знав. А тому до ранку 24 лютого жив звичайним життям. Про це він розказав в інтерв’ю «Радіо «Свобода».

Останнім часом Терехов намагається розмовляти у публічній площині українською, але визнає: до радикальних змін у місті не готовий. Навіть перейменування близько 400 топонімів, які пов’язані з Росією та СРСР, у Харкові йде повільніше, ніж будь-де в Україні. Від 22 лютого 2022 року у нас з’явилися не більше десяти нових назв вулиць на честь героїв війни. Назви вулиць на честь героїв визвольної війни і героїв УПА (наприклад, в Ізюмі після деокупації з’явилася вулиця на честь Степана Бандери) у Харкові міський голова не уявляє.  

«Я поки що не уявляю цього. Але війна дуже багато змінила ментально в харків’ян. Але ми поки що не розглядаємо такої можливості… Коли ми зараз воюємо, ми за що воюємо? За демократію, за те, що ми є демократичне суспільство, за інституції демократії. І коли суспільство приймає перейменування, декомунізацію, цивілізоване знесення пам’ятників, то я буду стояти на боці суспільства, людей, харків’ян», — сказав Терехов.

Нагадаємо, ще 1 липня 2022 року Терехов говорив, що Пушкін ні в чому не винен і не збирався перейменовувати топоніми, названі на честь імперських поетів Росії.

«У чому винен Пушкін, що народився Путін? Тим більше Пушкін — всесвітньо відомий поет, так само як і Лермонтов. Є й інші видатні поети, письменники, художники. Не треба усіх під один гребінець. Ми вчилися на чудових поемах Пушкіна і Лермонтова. І Пушкінська залишиться Пушкінською. У нас є вулиця Пушкінська, у нас є станція метро імені Пушкіна. Це нехай залишається», — заявив міський голова.

Як писав KharkovNEWS.info, Ігор Терехов не планував перейменовувати вулиці, названі на честь російських поетів Пушкіна та Лєрмонтова.

Джерело

Новости Харькова