Судитимуть жителя Ізюмщини, який заготовляв хліб при окупантах

Чоловік перебуває під вартою.

Окупанти надавали колаборанту вказівки про те, як повинно працювати підприємство.

До Комінтернівського районного суду Харкова передали обвинувальний акт стосовно 56-річного чоловіка, який під час окупації працював на загарбників. Колаборант приймав на зберігання в окупованому місті українське зерно. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, у серпні 2022 року, коли Балаклія була захоплена, цей чоловік влаштувався так званим «виконуючим обов’язки директора» українського хлібоприймального товариства з обмеженою відповідальністю. До війни він працював там головним інженером. Колаборант ходив до окупантів на наради.

«Так, щоденно «директор» проводив наради з працівниками підприємства та розподіляв роботу між співробітниками. Він брав участь у нарадах окупаційної адміністрації м. Балаклія, на яких отримував вказівки щодо подальшого провадження господарської діяльності підприємства. Крім того, обвинувачений підписував договори, відповідно до яких приймав на зберігання українське зерно», — розповіли у прокуратурі.

Обвинувальний акт сформували за ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Чоловікові загрожує штраф до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або тюрма від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років та з конфіскацією майна. Колаборант знаходиться під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, під час стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської області слідчі знайшли й затримали 40-річного приватного підприємця з Шевченкового, який займався вирощуванням та оптовим продажем сільськогосподарських культур. Він вивіз до Росії понад тисячу тонн українського зерна.

Джерело

Новости Харькова