Судитимуть безробітного, якого окупанти призначили старостою у Харківській області

Перед деокупацією чоловік утік до Росії.

Колаборант перебуває у розшуку.

До Балаклійського районного суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо 38-річного жителя села Веселе (Ізюмщина), який під час окупації став старостою села. За даними слідства, чоловік раніше працював поліцейським у Балаклії, перед повномасштабною війною був безробітним. У червні 2022 року окупанти запропонували йому стати так званим старостою села Веселе.

«Колаборант збирав списки та паспортні дані місцевих мешканців для отримання гуманітарної та матеріальної допомоги від окупаційної влади. Також він організовував роботу та надавав вказівки старшим вулиць, відвідував наради та брав участь у зборах жителів з представниками окупаційної адміністрації», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Перед звільненням села колаборант утік на територію Росії. Обвинувальний акт щодо нього склали за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від п’яти до десяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Як писав KharkovNEWS.info, поліцейська з Куп’янська під час окупації шукала патріотів за наказом росіян. Колишню поліцейську підозрюють у державній зраді.

Джерело

Новости Харькова