Справу Штепи відмовилися повертати до Харкова

Захист колишньої очільниці Слов'янська також проситиме про повернення справи.

Верховний суд України відмовив у задоволенні клопотання прокурора, який просив повернути справу ексмера Слов’янська Нелі Штепи в Орджонікідзевський райсуд Харкова.

В обґрунтуванні зазначили, що провадження можуть передати в інший суд лише за виняткових випадків і коли іншим чином  розглядати його неможливо. Відновлення роботи Орджонікідзевського райсуду Харкова не вважається винятковим випадком, аби повернути кримінальне провадження. Крім того, вісім із дев’яти свідків і сама Штепа живуть у Слов’янську, який не входить до юрисдикції харківського суду, місце проживання адвокатів і прокурорів не визнали підставами для направлення провадження у Харків. Тепер аналогічне клопотання готують адвокати Штепи. Про це пише «Укрінформ» із посиланням на речника Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка.

«У задоволенні клопотання прокурора Верховний суд України 13 квітня відмовив, підсудність на даний час не змінено. Сторона захисту готує таке ж клопотання — про зміну територіальної підсудності з Київського районного суду м. Полтави на Орджонікідзевський районний суд м. Харкова», — розповів Дмитро Чубенко.

У Київському районному суді Полтави справу Штепи мали розглядати заново, однак захисники обвинуваченої просили відкласти засідання. Причиною стала хвороба Штепи та підготовка клопотання до Верховного суду. Полтавський суд погодився відкласти засідання, наступне має відбутися у червні.

«Адвокати на адресу суду надіслали клопотання про відкладення судового розгляду у зв’язку з хворобою обвинуваченої та необхідністю надання часу для підготовки клопотання сторони захисту до Верховного суду України про зміну територіальної підсудності. Суд задовольнив це клопотання та відклав підготовче засідання на 15:30 7 червня», — пояснив Дмитро Чубенко.

Як писав KharkovNEWS.info, ексмера Слов’янська звинувачують у посяганні на територіальну цілісність і створення терористичної організації.

Слідчі вважають, що Штепа сприяла захопленню Слов’янська (місто було окуповане з квітня по липень 2014 року). Неля Штепа перебувала у слідчому ізоляторі з 13 липня 2014 року до 20 вересня 2017 року, потім її відправили під домашній арешт. У січні 2018 року термін міри запобіжного заходу сплив. 

У липні 2021 року Штепі обрали новий запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. У лютому 2021 року суд у Харкові допитав Штепу. Справу почали розглядати по суті.

Під час повномасштабної війни справу Штепи передали до Київського райсуду Полтави. Більше ніж рік засідань не було.

Джерело

Новости Харькова