Харківські кладовища планують закрити для відвідувачів на Великдень та тиждень після нього: причина

За інформацією: Суспільне Харків.

14 кладовище у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Микола Рижков з дружиною прибирали могилу дочки на 14 кладовищі в Харкові — це південно-східна околиця міста. Подружжя каже, приїхали сюди вперше за пів року — після того, як повернулися з евакуації в Сумській області. Каже, що хотів би приїхати на кладовище на Великдень.

Пошкоджений надгробок ударом РФ на кладовищі №14 у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Стрічкою на 14 кладовищі обгороджена ділянка, де у березні 2024 року впав російський безпілотник. Після нього залишилася вирва діаметром три метри — ударом пошкоджені близько 60 надгробків, говорить Піженко.

Кладовище №14 у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

"Ми всіх попереджаємо, що це небезпечно, але ми ж не можемо руки людям скрутити й не пускати. Там може бути все що завгодно", — говорить представник "Ритуалу".

Піженко каже, чекають, коли поліція і рятувальники перевірять цю ділянку.

Вирва на кладовищі №14 у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

17 кладовище розташоване на півночі Харкова. З перших днів повномасштабного вторгнення воно перебувало під обстрілами, а з листопада 2022 сюди офіційно не пускають відвідувачів — воно не розміноване, є ризик підриву, говорить Сергій Піженко.

Кладовище №17, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Кладовище №17, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Журналістів він водить тільки асфальтовими дорогами. Показує, тут зафіксували близько 70 влучань — щонайменше дві сотні могил пошкоджені.

"ДСНС проводили поверхове обстеження даної території, але вони не дають 100% гарантії. Тобто ми не можемо на себе взяти відповідальність за те, що тут буде безпечно на цьому кладовищі", — говорить комунальник.

Кладовище №17 у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Кладовище №17 у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Піженко каже, закритими залишаються також необстежені після обстрілів Польський меморіал жертвам тоталітаризму і два кладовища: 13-те — у середмісті і 15-те — на північному сході Харкова.

Ми робимо все можливе, щоб їх відкрити, але ж це все залежить від ДСНС, які на сьогодні завантажені роботою з розмінування, мабуть, більш важливих територій. У нас в області й посівна буде й інші роботи.

Новости Харькова