Синєгубов — про підготовку Харкова до зими: газотурбінні станції, теплові пункти, відбудова ТЕЦ

За інформацією: Суспільне Харків.

Наслідки ракетних ударів РФ по ТЕЦ-5 у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

У Харкові через пошкодження енергетичної інфраструктури під час російських обстрілів думають про децентралізацію електропостачання і теплопостачання перед новим опалювальним сезоном. До зими у Харкові працюватимуть над тим, щоб встановити у місті газотурбінні установки, а також теплові пункти.

Про це 25 квітня журналістам розказав керівник Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

Як це обладнання працюватиме, скільки його потрібно місту та області та яким коштом його куплятимуть, далі — пряма мова.

Три напрямки роботи до підготовки опалювального сезону на Харківщині

Ми зараз думаємо про новий опалювальний сезон. Тут ми маємо працювати у двох напрямках.

Перший — ми маємо відновлювати все те, що ворог пошкодив або зруйнував, у тому числі великі енергетичні об’єкти. Оскільки повністю відмовитися від них зараз нам буде досить важко Олег Синєгубовкерівник Харківської ОВА

Поряд із цим ми маємо думати про запровадження новітніх технологій і децентралізацію й електропостачання, і теплопостачання. Для цього буде застосовуватися те, що вже є, але просто не в таких масштабах.

Ми, наприклад, відновлювали котельні в невеликих населених пунктах таких, як Мала Рогань, Ізюм, Балаклія у формі нових теплових пунктів. Там такі станції вже є.

Якщо брати Харків, то так само є приклади реалізації таких проєктів. У чому відмінність? У тому, щоб не одна теплоенергостанція або централь постачала енергію для, скажімо, 40 чи 60 % населення мільйонного міста, а щоб декілька маленьких. Це ми маємо реалізовувати.

Фото ілюстративне. Модульні котельні у Ізюмі. Жовтень 2023. Фото: Марина Шевченко, «Харківобленерго»

Відповідно, ці маленькі теплостанції мають живитися електрикою, якщо цієї електрики немає, станція припиняє свою діяльність. Тож там мають бути когенераційні установки, які на потужностях цієї станції виробляють електрику як мінімум на власні потреби — щоб вона не зупинялася й була автономною.

І третє питання — це газотурбінні установки. Вони більш масштабні, важкі, для монтажу їх потрібно досить багато часу й коштів. Ці установки виробляють електроенергію в більшому обсязі, це може бути 5 мегаватів, може бути 20, 50 і 100. При тому, що вся Харківська область споживає влітку приблизно 700 мегаватів, включно з Харковом — це якщо зовсім без обмежень, з усією промисловістю.

Узимку це приблизно 850-900 мегават електроенергії. Тому ці установки можуть забезпечити потребу не лише міста Харкова, а й населених пунктів області, і ми не будемо змушені отримувати її з інших областей.

Це програма максимум. Якщо встигнемо поставити до зими одну таку установку, або дві, або три, або навіть п’ять, то це вже перемога. І нам уже буде легше, уже буде запас потужностей для проходження нового опалювального сезону.

За які гроші для Харкова та області купуватимуть установки до опалювального сезону

Кошти будуть проходити централізовано через Міністерство енергетики, у якого є фонд відновлення енергетики, що об’єднує всіх міжнародних партнерів, організації. Вони наповнюють цей фонд і коштами, і необхідним обладнанням, що його потім розподіляють по областях.

У нас уже є домовленості щодо декількох газотурбінних установок. І плюс ми паралельно з міжнародними партнерами, послами, для того, щоб напряму укладати контракти й отримувати таке обладнання. Мова перша за все про міжнародну донорську підтримку.

По місту Харкова, я боюся наразі помилитися, але має бути близько 50 мінікотелень. І в нас є прорахунки по кожному населеному пункту.

Плюс виклики є в нас у Солоницівці, у Проходах і ще в декількох населених пунктах, які живилися безпосередньо від Зміївської ТЕС, від ТЕЦ-5. Їм нізвідки взяти теплоносій, а це десятки тисяч людей. Для нас виклик забезпечити їх мінікотельнями в першу чергу.

І далі місто Харків — по районах, по кварталах. Це для нас це завдання максимум.

Наслідки ракетних ударів РФ по ТЕЦ-5 у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія ЄмецьУ нас є домовленості з Міністерством енергетики про дві газотурбінні установки. Це для нас буде вже великий плюс, для самого міста Харкова.

Експериментальний проєкт з фондом Говарда Баффета хочуть реалізувати у Харкові

Ми вже думаємо наперед і вже прораховуємо, щоб розробити механізми — уже проводимо перемовини з фондом Говарда Баффета. У їхньому розпорядженні є енергетична компанія, яка для нас розроблятиме експериментальний проєкт енергонезалежності, автономного енергозабезпечення конкретного багатоповерхового будинку.

Про що йде мова? Не просто поставити генератор на критичну інфраструктуру. Це що для будь-кого будинку? Це ліфти і насоси для подачі води на верхні поверхи. А це енергонезалежність, тобто сонячні панелі, які можуть накопичувати електроенергію, також акумулятори, які можуть приймати цю електроенергію, і, звісно, генератор, який може підтримувати цей цикл.

Мета в тому, щоб оця система могла забезпечити автономну роботу критичної інфраструктури житлового багатоповерхового будинку протягом декількох діб. І така система зараз уперше буде монтуватися на лікарнях, на садочках, на школах. Відповідно, паралельно такі проєкти будуть розроблятися для житлового фонду.

Відновлення ТЕЦ після російських ударів по Харківщині

ТЕЦ будемо відновлювати. Питання в тому, скільки на це знадобиться часу. Тому що руйнування досить значні, і навіть відновити те обладнання… Ми розуміємо, що воно було збудоване навіть не у 90-ті роки — відновити в тому вигляді деякі речі вже неможливо. Тому це буде нове устаткування, нове будівництво, і для цього потрібен буде не один рік.

Наслідки ракетних ударів РФ по ТЕЦ-5 у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

До опалювального сезону ми певний ресурс забезпечити зможемо, а далі будемо дивитися.

Досить умовні прогнози, бо обстріли по енергетичній інфраструктурі в тому числі в нас тривають.Читати ще

Читати ще 9 ударів та збитки у мільярд гривень: яких руйнувань зазнала харківська ТЕЦ-5 через влучання російських ракет

Новости Харькова