Співробітника «Укренерго» з Харкова засудили до 15 років за роботу на росіян

Харків'янин був російським агентом.

Співробітник «Укренерго» передавав окупантам розвіддані про енергетичні об’єкти.

Дзержинський районний суд Харкова виніс вирок 63-річному харків’янину, який був агентом ФСБ Росії та хотів знеструмити п’ять регіонів України. Чоловіка визнали винним і призначили йому покарання у вигляді 15 років ув’язнення та конфіскації майна.

Затримали чоловіка у червні минулого року, коли він виконував чергове завдання ворога. Слідчі встановили, що чоловік — співробітник місцевого підрозділу компанії «Укренерго», очільник групи з оптимізації та розрахунку втрат електроенергії. Його завербувала російська спецслужба до початку повномасштабного вторгнення, наприкінці лютого 2022 року почала давати завдання.

Розвіддані чоловік передавав за допомогою «зв’язкового», який знаходився у тимчасово окупованому місті Щастя (Луганська область), для цього користувався анонімним чатом у месенджері. Російський агент збирав інформацію про електропідстанції та наслідки обстрілів по енергетичній інфраструктурі.

«У зоні його особливої уваги були основні електропідстанції на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей. Також зловмисник збирав відомості про наслідки ворожих ударів по енергетичній інфраструктурі нашої держави. Передусім він намагався дізнатися інформацію про рівень ушкоджень і технологічні спроможності цих об’єктів. Розвіддані потрібні були агресору для підготовки нових та проведення повторних ракетних ударів для повного знеструмлення 5 областей України», — розповів речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Винним чоловіка визнали за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, російського агента затримали 21 червня 2023 року. Під час обшуку у нього вдома знайшли мобільний телефон, ноутбук і планшет із доказами протиправної діяльності.

Джерело

Новости Харькова