Що відбувається на Куп’янському напрямку після виходу ЗСУ з Авдіївки

Окупанти продовжують іти у наступи та обстрілювати позиції українських захисників.

Після виходу Збройних сил України з міста Авдіївка (Донеччина) на Куп’янському напрямку ситуація не змінилася.

Тут залишається велике російське угруповання у кількості понад 40 000 військових та безліч важкої техніки. Про це розповів помічник начальника 15-го мобільного прикордонного загону «Сталевий кордон» Іван Шевцов в ефірі «Суспільне Спротив».

«На відміну від Авдіївського напрямку, на Куп’янському зараз якихось змін ми не відчуваємо, як і раніше, навпроти нас — велике потужне угруповання військ — це понад 40 000 військовослужбовців, достатньо велика кількість техніки. Але якихось успіхів у ворога на даному напрямку немає. Протягом більше ніж останні пів року ситуація на даній ділянці практично не змінюється. Таких суттєвих збільшення атак, збільшення штурмів ворога ми тут поки що не відчуваємо. Але все ж таки наголошую на тому, що війна — це дуже потужна динаміка, і ситуація може змінитися у будь-яку хвилину», — сказав Шевцов.

Загалом на Лимано-Куп’янському напрямку, за словами Шевцова, обстановка залишається досить напруженою. Росіяни  йдуть в атаки, минулої доби вони двічі намагалися штурмувати позиції української армії біля села Синьківка у Петропавлівській громаді Куп’янського району. 

«Попри те, що вона є не такою активною, як, наприклад, на Авдіївському напрямку, але все ж таки ворог продовжує здійснювати атаки. Десять атак було здійснено ворогом по позиціях сил оборони. Із них дві атаки — поблизу населеного пункту Синьківка, це на Куп’янському напрямку. І вісім атак було відбито на Лиманському напрямку», — розповів Шевцов.

Окрім цього, окупанти здійснили дев’ять авіаційних ударів по прикордонних населених пунктах і позиціях української армії (це середній показник, зазвичай фіксують від шести до 12 авіаударів), 32 удари дронами-камікадзе, 763 обстріли позицій захисників з артилерії. За словами Шевцова, боєприпасів загарбникам вистачає. Погода дозволяє їм використовувати різну техніку. Попри це, українські захисники продовжують знищувати ворога та його техніку.

«Зараз погодні умови сприятливі для використання техніки, тому ворог під час штурмів активно використовує бронетехніку —  це і танки, і БМП, і БТРи. Тому, в принципі, по результатах ураження і втратам ворога видно, що він активно використовує свої технічні засоби. Протягом минулої доби ворог втратив 368 своїх бійців на лінії зіткнення і 157 одиниць бойової техніки. З них п’ять танків і 14 броньованих машин», — зазначив Шевцов.

Нагадаємо, 17 лютого головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський повідомив, що українські підрозділи вивели з Авдіївки, аби зберегти життя військових.

«Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров’я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й переходу до оборони на більш вигідних рубежах», — написав Сирський у своєму Telegram.

Під час виходу через «коридор» частина військових потрапила у полон. У 110-й окремій механізованій бригаді ім. генерал-хорунжого Марка Безручка повідомили про те, що окупанти розстріляли поранених українських військових, яких обіцяли евакуювати.

19 лютого з Авдіївського коксохімічного заводу вийшли штурмовики 47-ї бригади, втрат не зазнали. Того ж дня командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що ЗСУ стали на нові рубежі оборони на Авдіївському напрямку.

Як писав KharkovNEWS.info, у підрозділів ЗСУ на Куп’янському напрямку не вистачає артилерійських снарядів. Росіяни мають також велику перевагу в особовому складі.

Джерело

Новости Харькова