СБУ затримала харків’янина, якого завербувала російська розвідка

Чоловік працював на окупантів від початку повномасштабної війни.

Слідчі СБУ затримали четвертого агента з мережі головного управління Генштабу ЗС РФ на Харківщині, які вистежували розташування Сил оборони і передавали дані ворогу.

Під час оперативних заходів у Харкові затримали одного з найбільш законспірованих агентів ворожої групи. Він збирав розвіддані про оборону обласного центру і прикордонних територій регіону. Трьох його поплічників викрили у серпні 2022 року та в лютому 2023 року.

«Наразі затриманим виявився 52-річний мешканець Харкова, якого російське ГРУ завербувало на початку повномасштабного вторгнення. За вказівками агресора він шпигував за місцями тимчасового базування українських захисників, які залучені до оборони східних рубежів України. Насамперед його цікавила кількість особового складу, наявне озброєння і точні координати підрозділів ЗСУ і Держприкордонслужби. Також він фіксував напрямки руху колон української військової техніки та локації укріпрайонів і фортифікаційних споруд в області», — повідомив речник УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Чоловік об’їжджав місцевість і приховано фотографував українські об’єкти з прив’язкою до місцевості, дані відправляв через месенджер «Телеграм» представнику російської воєнної розвідки на території Росії. Агент приховував листування з представником країни-агресора, одразу видаляв усі надіслані до ГРУ повідомлення.

Як повідомили в СБУ, їм це не завадило викрити і задокументувати діяльність російського агента. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили чоловіку про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Шпигуна взяли під варту, йому загрожує довічне ув’язнення.

Джерело

Новости Харькова